Wiele osób nadal najczęściej wybiera na poranny posiłek najprostszą kanapkę z serem czy wędliną, a przecież śniadania mogą być dużo bardziej różnorodne, zdrowe, a przy tym pyszne. Sante podsuwa pomysły, po jakie produkty warto sięgać po przebudzeniu i jak je wykorzystać w kuchni.
Śniadanie – najważniejszy posiłek dnia
Śniadanie to podstawa dobrze zbilansowanego, codziennego jadłospisu. Pierwszy spożywany przez nas posiłek jest bardzo ważny – wpływa na samopoczucie, ale też zdrowie i masę ciała. Śniadanie dodaje energii i niweluje zmęczenie, poprawia koncentrację, zapewnia lepszą sprawność umysłową. Ma też istotne, długoterminowe znaczenie – zmniejsza ryzyko wystąpienia cukrzycy i chorób sercowo-naczyniowych. Dobrze zbilansowany poranny posiłek to również jedna z tajemnic smukłej sylwetki. Śniadanie zdecydowanie usprawnia metabolizm. Jeśli je pominiemy – w drugiej części dnia z pewnością odczujemy wzmożony apetyt.
Właściwie skomponowane śniadanie powinno zawierać produkty, które dostarczą węglowodanów złożonych i wysokiej jakości białka. Źródłem węglowodanów są przede wszystkim produkty zbożowe. Warto wybierać produkty pełnoziarniste – otrzymywane z całych ziaren zbóż. Zawierają one więcej witamin, składników mineralnych, antyoksydantów i błonnika niż produkty z mąki oczyszczanej. Białka dostarczą mleko i produkty mleczne. Źródłem białka roślinnego może być też napój roślinny (np. sojowy) lub masło orzechowe. Nieodzownym elementem zdrowego śniadania są oczywiście świeże owoce i warzywa. Warto też sięgać po orzechy i nasiona, które są świetnym dodatkiem do wielu dań śniadaniowych, a przy tym dostarczają wielu cennych składników odżywczych.
Pierwszy poranny posiłek, podobnie jak zresztą cały jadłospis, powinien być dostosowany do naszego trybu życia, a co za tym idzie – zapotrzebowania kalorycznego oraz na składniki odżywcze. Ważne jest zatem, czy przed nami dzień wypełniony pracą umysłową, czy dużym wysiłkiem fizycznym. Śniadanie ma ogromne znaczenie dla osób aktywnych sportowo. Podkreśla to m.in. Justyna Święty-Ersetic, utytułowana polska lekkoatletka, ambasadorka Sante: Śniadanie to dla mnie najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Musi ono być dostosowane do mojego treningu. Jeśli mam trening siłowy lub o mniejszej intensywności, to mogę sobie pozwolić na więcej białka i tłuszczów. Wtedy przygotowuję np. jajecznicę, omlet czy muffiny jajeczne. Gdy przede mną cięższy trening, staram się jeść coś lekkostrawnego, bogatego w węglowodany. W takich przypadkach doskonale sprawdza się owsianka, granola czy płatki.
Śniadanie powinniśmy spożyć najpóźniej godzinę po przebudzeniu. Mimo porannego pośpiechu, warto zadbać, by stało się ono „małą przyjemnością”. Jeśli to możliwe, zjedzmy je z rodziną – te wspólnie spędzone chwile z pewnością docenią najmłodsi jej członkowie. Nie wymawiajmy się brakiem czasu – bo pyszne i zdrowe śniadanie można przygotować dosłownie w kilka minut. Wystarczy mieć „pod ręką” odpowiednie produkty.
Płatki, musli i granole
To chyba najprostszy patent na szybkie i smaczne śniadanie – wystarczy dodać mleko, jogurt, kefir lub napój roślinny. Kupując płatki, musli lub granolę, warto jednak uważnie przyjrzeć się ich składowi i wybrać te, które mają tzw. „czystą etykietę”.
Sante Granola Gold belgijska czekolada i pomarańcze – stworzona dla najbardziej wymagających konsumentów, z najlepszych, wyselekcjonowanych składników. Bogata w błonnik, witaminy i składniki mineralne (fosfor, magnez, żelazo, cynk, miedź, mangan). Nie zawiera oleju palmowego ani syropu glukozowo-fruktozowego.
Płatki śniadaniowe Sante FIT żurawina-borówka-jagody goji – wyróżniają się rekordową zawartością pełnego ziarna – pełnoziarniste płatki zbożowe (pszenne i ryżowe) stanowią aż 77,3% składu. Owoce liofilizowane (żurawina, jagoda kamczacka) i suszone (goji, rodzynki, daktyle) oraz soki owocowe, którymi barwione są płatki ryżowe, nadają im intensywnie owocowy smak. Płatki FIT są naturalnym źródłem składników mineralnych, niacyny i błonnika pokarmowego. To produkt bez dodatku cukru.
Musli Sante Lo z owocami - smakowicie owocowe, bo suszone owoce stanowią aż 36% składu. Z dodatkiem tzw. superfruits – jagodami goji i morwą białą oraz daktylem, rodzynką, morelą. Musli Lo jest źródłem naturalnych składników mineralnych, błonnika i witaminy B1. Dostarcza porcji energii w postaci węglowodanów złożonych. Zawiera też inulinę, która jest naturalnym prebiotykiem. To produkt bez dodatku cukru.
Napój roślinny Sante Organic owsiano-migdałowy – to produkt z certyfikatem BIO, wyprodukowany z ekologicznego owsa i ekologicznych migdałów. Ma kremową konsystencję i delikatny smak. W 100 % wegański, bez sztucznych dodatków. Idealny do śniadania – z płatkami, musli czy granolą, jako dodatek do kawy i herbaty czy też do przygotowania koktajli.
Sałatka na śniadanie
Owocowa lub warzywna – to solidna dawka witamin na dzień dobry. Jak „podkręcić” ich smak i dodać im jeszcze więcej wartości odżywczych? Do sałatki owocowej można dosypać granolę, musli czy płatki śniadaniowe – oczywiście te z „czystą etykietą”. Świetnie sprawdzą się też posiekane ulubione orzechy.
Doskonałym dodatkiem do sałatek będą wysokobłonnikowe Otręby owsiane Sante – w przeciwieństwie do wielu innych dostępnych otrąb, te są produkowane dla nich samych, a nie jako produkt uboczny przy produkcji płatków owsianych. Mają aż 19% zawartość błonnika i ponad 6% beta-glukanów. Liczne badania potwierdzają, że wystarczy jedna 50-gramowa porcja prawdziwych otrąb owsianych dziennie, by skutecznie obniżać poziom cholesterolu we krwi.
A może koktajl lub smoothie?
Wystarczy zmiksować ulubione owoce lub warzywa, z jogurtem czy napojem roślinnym – i gotowe! Łagodny migdałowy smak oraz kremową konsystencję uzyskamy poprzez dodanie napoju roślinnego Sante Organic migdałowego. Jeszcze więcej wartości odżywczych zapewnią zdrowe dodatki. Do zielonego smoothie ze szpinaku i banana, warto dodać Len mielony złoty Sante - najwyższej jakości odtłuszczone i zmielone nasiona lnu złotego – najszlachetniejszej odmiany lnu. Jest powszechnie doceniany z uwagi na wysoką zawartość błonnika (aż 31g w 100g produktu) i białka (aż 32g w 100g produktu!). Len mielony złoty Sante, dzięki zmieleniu i odtłuszczeniu ziaren, odznacza się znakomitą przyswajalnością. Jako dodatek do śniadaniowych koktajli sprawdzi się też Błonnik witalny Sante – czyli mieszanka nasion babki płesznik i łuski babki jajowatej, którą wyróżnia wysoka zawartość błonnika pokarmowego. Mieszanka zwiększa uczucie sytości, co w przypadku porannego posiłku jest z pewnością bardzo istotne.
Fot. Sante
Informacja prasowa