W czterech innych podobnych imprezach uczestniczyło ponad 5000 biegaczy. Rynek produktów dla biegaczy rośnie 30-40 proc. rocznie i obecnie szacowany jest na 1,5 mld zł. Czy za wzrostem popularności biegania idzie lepsza znajomość podstaw odżywiania?
Co i jak pić, żeby się napić
Podstawowa zasada: należy pić powoli i między seriami. Powinno się unikać napojów gazowanych, powodujących uniesienie się przepony i utrudniających oddychanie. Czysta woda, choć jest łatwo dostępnym napojem, nie uzupełnia jednak strat organizmu w czasie biegania. Robią to napoje dla sportowców. Obecnie są one jednymi z najlepiej przebadanych produktów żywnościowych. W ich składzie zawsze znajduje się woda, węglowodany (jako źródło energii) i soda. Cechą charakterystyczną każdego napoju jest zdefiniowana i opisana na etykiecie osmolalność. Badania pokazują, że ma ona wpływ na szybkość opróżniania żołądka i tempo wchłaniania wody z przewodu pokarmowego. Osmolalność określa liczbę cząsteczek znajdujących się w 100 ml napoju, przez co pozwala zaklasyfikować go do grupy izotoników, hipertoników albo hipotoników.
Posiłek przed treningiem
Dobrze skomponowany posiłek przed biegiem to pewność, że trening będzie lekki i przyjemny. Katarzyna Biłous, dietetyk sklepu musli.TakJakChcesz.pl opracowała mieszankę pod kątem treningu biegowego. – Mieszanka „Na start” dodaje natychmiastowej energii niezbędnej do efektywnego wysiłku fizycznego. Dawka węglowodanów prostych spożytych przed treningiem chroni tkankę mięśniową przed zniszczeniem i spożytkowaniem jej na energię podczas ćwiczeń. Z kolei obniżona ilość błonnika sprawia, że posiłek jest lekkostrawny i nie zalega w żołądku, co może doprowadzać do mdłości, kolki, a nawet wymiotów. Mieszanka zawiera także rzadko spotykane na półkach sklepowych jagody goji i chia, będące dodatkiem antyoksydantów chroniących biegaczy przed zwiększonym stresem oksydacyjnym i podniesioną ilością wolnych rodników we krwi.
KOMENTARZ EKSPERCKI DIETETYKA MUSLI.TAKJAKCHCESZ.PL – Katarzyny Biłous
Fot. Heima Studio
IP