A przecież, by cieszyć się zdrowiem, trzeba o nie codziennie dbać. Dlatego warto wspierać je na wszelkie możliwe sposoby. Jednym z nich jest włączenie do swojej codziennej diety pewnych ziół, które mają dobry wpływ na funkcjonowanie naszego serca. Co prawda nie zastąpią leków, ale mogą łagodnie wspomóc układ krążenia.
Z ziaren wiesiołka przygotowuje się olej. Jest on bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe, które normalizują poziom cholesterolu i usuwają nadmiar komórek tłuszczowych z żył i tętnic. Trzeba go pić 3 razy dziennie po 1 łyżeczce, koniecznie przed posiłkiem.
Kwiaty i owoce tej rośliny dzięki flawonoidom i procyjanidom zwiększają dopływ utlenionej krwi do serca i łagodnie obniżają ciśnienie. Napar z kwiatów można pić 2 razy dziennie, a napar z owoców nawet 3 razy dziennie.
Preparaty na bazie serdecznika stosuje się przy łagodnej tachykardii i przyspieszonym pulsie. 1 łyżkę serdecznika zalewamy ½ szklanki wody, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem przez 15 minut. Ciepły odwar pijemy 2 razy dziennie przed jedzeniem.
Właściwości uspokajające melisa zawdzięcza olejkom (cytral, cytronelal i geraniol). 1 łyżeczkę suszu zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na kwadrans. Pijemy do 3 filiżanek dziennie.
Szyszki chmielu zawierają lupulinę, która działa uspokajająco na ośrodkowy układ nerwowy i pomaga na przyspieszone bicie serca. 1 szklankę wrzącego mleka przecedzamy, dodajemy 1 łyżeczkę miodu. Napój spożywamy przed snem.
Klaudia Kwiatkowska
(klaudia.kwiatkowska@dlalejdis.pl)
Fot. freepik.com