Przywiezione do Europy przez Hiszpanów z Ameryki Południowej zucchiolo to warzywo, które dopiero bardzo nieśmiało zadomawia się na europejskim rynku warzywniczym. Wygląda jak dynia, ma lśniącą skórkę, można je spożywać zarówno na surowo, jak i po obróbce termicznej. Ciekawą informacją dotyczącą zucchiolo jest fakt, że może ono występować w kilku odcieniach: zielonym, jasnozielonym, żółtym. Warzywo to poza lodówką może być przechowywane nawet miesiąc.
Do Polski zucchiolo trafiło dzięki temu, że dwie hiszpańskie firmy podpisały jakiś czas temu porozumienie dotyczące komercjalizacji tego warzywa na rynku europejskim. Jeśli zucchiolo podbije gusta mieszkańców naszego kraju i będzie się dobrze sprzedawało, może stać się warzywem rozpoznawalnym i powszechnie dostępnym. Rozglądając się w sklepach za zucchiolo, warto szukać warzywa podobnego do dyni o lekko spłaszczonym, okrągłym kształcie i wadze około 250 gramów.
Sięgając po zucchiolo, dobrze mieć świadomość, że warzywo to zawiera witaminy A, B i C, dużo błonnika pokarmowego, przeciwutleniaczy w postaci polifenoli, wapń, żelazo, jod, magnez, fosfor, sód, potas. Dzięki dużej zawartości beta-karotenu zucchiolo korzystnie działa na układ odpornościowy, wzrok i skórę. Dzięki zawartości antyoksydantów chroni przed stresem oksydacyjnym, a dzięki zawartości błonnika pozytywnie wpływa na pracę jelit. Ogromną zaletą zucchiolo jest to, że wykorzystywać go można w kuchni na bardzo wiele sposobów. Warzywo to użyć można do przygotowania zupy, kremu, kanapek, sałatek. Zucchiolo położyć można z powodzeniem na pizzę. Ciekawe, czy ta nowinka kulinarna sprawdzi się na polskim rynku.
Iwona Trojan
(iwona.trojan@dlalejdis.pl)
Fot. Generowane przez AI