Ocet jabłkowy, ocet jabłkowy z hibiskusem, ocet gruszkowy i ocet rokitnikowy to cztery wyjątkowe rodzaje octów żywych z Manufaktury Rodziny Sadowskich. Proces ich wytworzenia polega na poddaniu soczystych, dojrzałych owoców naturalnej fermentacji, która trwa zazwyczaj co najmniej 3 miesiące i przeprowadzana jest na całych owocach, wraz ze skórką i gniazdami nasiennymi, aby zachować wszystko to, co najlepsze. Powstały w ten sposób płyn jest lekko mętny i ma świeży owocowy zapach oraz lekko kwaśny smak. Ocet nie jest rozcieńczany, filtrowany ani pasteryzowany, dzięki czemu zachowuje wszystkie cenne dla zdrowia składniki.
Octy żywe zawierają naturalne kultury bakterii, witaminy A, C, B i E, sole mineralne, a także cały szereg enzymów i aminokwasów jak również ważne dla zdrowia składniki balastowe jak pektyny, które nie dopuszczają do odkładania się wapnia w ściankach tętnic oraz bioflawonoidy, których obecność sprzyja lepszemu przyswajaniu przez organizm witaminy C.
Kupując octy żywe warto zwrócić uwagę, aby pochodziły one ze sprawdzonego miejsca. Jedynie naturalne, niepasteryzowane i niefiltrowane octy wykazują właściwości zdrowotne. O wysokiej jakości octów świadczy obecność „matki octowej” czyli naturalnej substancji złożonej z formy celulozy i dobrych bakterii octowych rozwijających się podczas procesu fermentacji. Najczęściej matka octu przyjmuje postać widocznej zawiesiny lub galaretkowatego krążka na powierzchni płynu. Po usunięciu matki ocet można przefiltrować przez gazę, ale warto polubić picie go z „niteczkami”, czyli owocowym osadem.
Ocet jabłkowy żywy
Niefiltrowany i niepasteryzowany ocet jabłkowy żywy powstaje z pysznych, polskich jabłek poddanych procesowi fermentacji octowej, bez siarczynów, sztucznych dodatków, konserwantów i barwników. Dwuetapowa fermentacja owoców sprawia, że ocet ma aromatyczny, jabłkowy zapach i smak.
Właściwości octu jabłkowego:
Cena: 20 zł / 250 ml
Ocet jabłkowy z hibiskusem żywy
Ten niepasteryzowany, niefiltrowany, bogaty w probiotyki ocet to moc smaku, aromatu i koloru, a przy tym cała gama właściwości odżywczych. W naturalnym 100% occie jabłkowym zostały zmacerowane całe kwiaty hibiskusa. Otrzymany w ten sposób ocet ma intensywnie czerwony kolor i żurawinowo-owocowy zapach.
Właściwości octu jabłkowego z hibiskusem:
Cena: 30 zł / 250 ml
Ocet gruszkowy żywy
Powstaje z polskich, dojrzałych owoców gruszy, które są poddawane naturalnemu procesowi fermentacji, bez dodatku drożdży. Ocet gruszkowy jest niepasteryzowany i niefiltrowany, nie zawiera także siarczynów czy przeciwutleniaczy, dzięki czemu zachowuje wszystkie wartości poddanych fermentacji owoców. Po zakończonej fermentacji octowej produkt dojrzewa od trzech do dwunastu miesięcy. Ma lekko słodki, owocowy smak i zapach.
Właściwości octu gruszkowego:
Cena: 30 zł / 250 ml
Ocet rokitnikowy żywy
Powstaje z całych owoców, w drodze naturalnej, wielomiesięcznej fermentacji. Jest niefiltrowany i niepasteryzowany, dzięki czemu pozostaje żywy. Na dnie butelki znajduje się osad owocowy, na górze rozwinąć się może "matka octowa". Wyrazisty smak owoców rokitnika - dość kwaśny i lekko pieprzny sprawia, że ocet ten sprawdzi się doskonale zarówno jako dodatek do potraw, jak i popijany po prostu z samą wodą.
Właściwości octu rokitnikowego
Cena: 33 zł / 250 ml
STOSOWANIE OCTÓW:
Najbardziej skuteczne jest spożywanie napoju octowego rano na czczo. 1-2 łyżki wybranego octu rozcieńczonego w wodzie należy pić 20 minut przed posiłkiem. Można go także dodawać do posiłków.
PRZECHOWYWANIE OCTÓW
Ocet najlepiej czuje się w temperaturze pokojowej i lekkim chłodzie, po otwarciu najlepiej przechowywać w lodówce.
Termin przydatności do spożycia to 12 miesięcy od momentu rozlania. Ocet właściwości potrafi zachować nawet do 5 lat po otwarciu! Ocet jest naturalnym konserwantem żywności, nie ulega zepsuciu. Kwasowość między 2,5 a 4%.
Octy są dostępne na stronie internetowej marki Pasieki Rodziny Sadowskich.
Fot. Pasieki Rodziny Sadowskich
Informacja prasowa