Doktor Mehmet Oz, światowej sławy kardiochirurg, w swojej książce "Moc na talerzu" pisze m.in. o tym, jak bardzo ważne jest zdrowe odżywianie i pamiętanie o tym, aby sięgać po zdrowe tłuszcze. Wymienia 7 produktów, które warto włączyć do swojej diety w celu zapewnienia naszemu organizmowi sprawnego funkcjonowania.
Jednym z takich produktów są orzechy. Ich regularne spożywanie pomaga wielu organom naszego ciała, m.in mózgowi oraz tętnicom. Bogatym źródłem dobrych tłuszczów są także różnego rodzaju nasiona. Należą do nich nasiona dyni, słonecznika, sezam, siemię lniane, nasiona chia. Nieocenionym źródłem tłuszczów przyjaznych człowiekowi są oleje.
Owocem, w którym nie brakuje dobrego tłuszczu, jest awokado. Warto konsumować ten dar natury przygotowując z niego pastę lub sałatkę. Jego walorem jest bowiem to, że nie zawiera w ogóle cholesterolu, bogaty jest za to w sterole roślinne. Gdy włączymy go do swojej diety, dostarczamy organizmowi potasu, miedzi, fosforu, magnezu, żelaza, witamin A, C, E, witaminę K, witaminy z grupy B, w tym kwas foliowy.
Duże ilości zdrowych tłuszczów zawierają oliwki. Produktem polecanym przez doktora Mehmeta Oza są niedojrzałe strąki soi, zwane edamame. Lekarz ten zachęca do tego, aby dorzucać je do sałatek lub mieszać z gotowaną komosą ryżową. Zdrowych tłuszczów dostarczają też masła z orzechów i nasion. Można nimi np. smarować warzywa pokrojone w paski lub owoce krojone w słupki. Planując cotygodniowe menu, warto wystrzegać się dużych ilości tłuszczów nasyconych, które występują np. w czerwonym mięsie i nabiale. Odpowiadają one bowiem za wzrost cholesterolu, którego nieodpowiedni poziom może bardzo szkodzić naszemu organizmowi.
Iwona Trojan
(iwona.trojan@dlalejdis.pl)
Fot. freepik.com