„Moc na talerzu” – recenzja

Recenzja książki „Moc na talerzu”.
Pozycja, która może zmienić Twoje myślenie o jedzeniu.

Dzięki zamiłowaniu dr. Mehmeta Oza do dzielenia się swoją wiedzą, nakładem wydawnictwa Laurum, ukazała się niedawno pouczająca i godna uwagi pozycja wydawnicza o tym, co jeść , aby dopisywało nam zdrowie i wspaniałe samopoczucie. „Moc na talerzu” to kopalnia bardzo przydatnych i ciekawych informacji, które mogą zainspirować czytelnika do wprowadzenia w swoim życiu korzystnych zmian w dziedzinie żywienia i wyborów konsumpcyjnych. Autor zawarł w książce liczne porady z zakresu wartościowych produktów spożywczych, które naprawdę odżywiają, sycą, dodają energii, leczą, pomagają zrzucić zbędne kilogramy, oczyszczają organizm, poprawiają wygląd. Mehmet Oz stara się przekonać tych, którzy sięgną po jego dzieło do tego, aby zdrowe odżywianie stało się nieodłączną częścią ich codzienności. Jako doświadczony lekarz nie ma wątpliwości, że dary Matki Natury mogą zdziałać w ludzkim organizmie niesamowite rzeczy i mają naprawdę nieocenioną moc.

Książka podzielona jest na trzy części. Pierwsza to fundamenty żywienia. Mowa w niej jest o dobroczynnym działaniu jedzenia, zapewniających zdrowsze i dłuższe życie żywieniowych trickach, strategiach pomagających przezwyciężać pokusy na słodycze i szkodzące nam produkty, karmieniu duszy. W drugiej części czytelnik poczytać może o tym, jak jedzenie wpływa na spadek masy ciała, serce, zmęczenie, ból, potencjał intelektualny, zły nastrój, odporność, skórę, włosy, układ pokarmowy. Ostatnia część zatytułowana jest: „Jedz, kochaj i żyj”. Umieszczono w niej 21-dniowy plan zdrowej diety, zawarto liczne przepisy kulinarne. Tym, którzy sięgną po: „Moc na talerzu”, autor proponuje także trzydniowe oczyszczanie organizmu oraz zachwala sięganie po mikser i raczenie się tym, co dzięki temu urządzeniu możemy sobie odżywczego „wyczarować”.

Publikacja wydawnictwa Laurum to świetnie napisana pozycja, mogąca zainteresować nawet tych, którzy na co dzień nie zastanawiają się zbyt długo nad tym, co warto umieścić na swoim talerzu i co skonsumować w przypadku odczuwania głodu. Atutem książki jest jej przystępny język, różnorodność i bogactwo treści oraz zachwycająca szata graficzna. Od przepięknych zdjęć obecnych w publikacji naprawdę ciężko oderwać wzrok. Poradnik dr. Mehmeta Oza to książka uniwersalna wykorzystująca nie tylko źródła i badania naukowe, najnowszą wiedzę na temat zdrowego żywienia, ale i doświadczenie zawodowe i osobiste autora, cenionych ekspertów i autorytetów naukowych. Nie mam wątpliwości, że solidność w przygotowaniu dzieła, wiarygodność przekazu i wielowątkowość publikacji podbić może serca licznych czytelników i zagwarantować, że będą oni raz po raz do „Mocy na talerzu” wracać. Książka jest swoistym przewodnikiem po świecie żywności. Warto po nią sięgnąć, aby być bardziej świadomym konsumentem różnorakich produktów spożywczych, lepiej się odżywiać i uświadomić sobie, jak ogromny potencjał ma pospolita marchewka, jajko, kalafior czy fasola. „Moc na talerzu” to książka warta swojej ceny. Polecam. Polecam. Polecam.

Iwona Trojan
(iwona.trojan@dlalejdis.pl)

Dr Mehmet Oz: „Moc na talerzu”, wydawnictwo Laurum, Warszawa 2018




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat