Alergia na histaminy

Alergia na histaminy - co to jest?
Na nietolerancję histaminy cierpi jeden procent społeczeństwa. Konieczna jest wtedy dieta antyhistaminowa.

Objawy nietolerancji histaminy zbliżone są do alergii pokarmowych. Pojawiają się: bóle brzucha, nudności oraz biegunki. Zdarza się, że osoby mające alergie na histaminy skarżą się na swędzenie skóry, trudności w połykaniu, suchość w ustach, kaszel, duszności, zaburzenia widzenia, łzawienie oczu, szybkie  bicie serca, świszczący oddech, zatkany nos.  Gdy tacy alergicy trafiają do lekarzy, zaleca się im dietę ograniczającą produkty bogate w histaminę.

Duże ilości histaminy zawierają puszkowane i przetworzone ryby, produkty fermentowane i długodojrzewające, np. sery i wędliny. Na cenzurowanym powinny też być wtedy produkty zawierające drożdże, a także: kakao, czekolada, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, kiszonki, ocet, alkohol (głównie wino). Przy nietolerancji histaminy niewskazane jest spożywanie pomidorów, szpinaku, soczewicy, fasoli, groszku, bakłażanów, pieczarek, skorupiaków. Unikać powinno się też wtedy objadania gruszkami, bananami, owocami kiwi. Przy alergii na histaminy, odradza się konsumpcję pomarańczy, ananasów, malin, truskawek, cytrusów, czerwonych śliwek, grejpfrutów. Organizmy osób nietolerujących duże ilości histaminy stosunkowo dobrze reagują natomiast na takie produkty jak: ziemniaki, ryż, kukurydza, płatki owsiane, jajka. Nie szkodzi zazwyczaj takim alergikom z reguły również nabiał. Osobom z nietolerancją na histaminy poleca się ponadto świeże lub mrożone mięsa oraz ryby. Warzywa przyjazne organizmom alergików histaminowych to: cukinia, marchew, kalafior, kapusta, buraki, cebula, dynia, ogórek, czosnek, papryka, sałata. Owoce, które nie powinny wywoływać skutków ubocznych u osób dotkniętych nietolerancją na histaminy to: jabłka, jagody, morele, brzoskwinie, wiśnie, porzeczki, rabarbar, mango, melon.

Pacjenci, u których zdiagnozowano alergię na histaminy powinny mieć także świadomość, że do wystąpienia objawów uczulenia przyczynić się może, oprócz przeróżnych produktów spożywczych, światło słoneczne oraz niskie i wysokie temperatury powietrza.

Iwona Trojan
(iwona.trojan@dlalejdis.pl)

Fot. freepik.com




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat