Reguluje m.in. pracę układu krwionośnego, kostnego i rozrodczego. Objawy niedoborów cynku to: osłabienie, gorsze samopoczucie, obniżona odporność. Minerał ten ma kluczowe znaczenie dla naszego stanu zdrowia, szczególnie w kontekście chorób nowotworowych. Pilnowanie właściwego poziomu cynku jest bardzo istotne. Nie tylko niedobór jest szkodliwy, ale również nadmiar cynku jest niebezpieczny. Cynku jest dużo w wołowinie, wieprzowinie, drobiu, produktach zbożowych, rybach słodkowodnych i morskich, a także w żółtym serze.
Ważne jest, aby zanim rozpoczniemy jakąkolwiek suplementację, w pierwszej kolejności przeprowadzić badania krwi. W przypadku cynku to proste badania, które można wykonać w wielu laboratoriach. Świadomość tego i mądre wykorzystanie tej wiedzy mogą być ważną inwestycją w nasze zdrowie. Odpowiednio dobrana dieta zmniejsza ryzyko wystąpienia różnego rodzaju schorzeń, z nowotworami włącznie, od kilku do kilkudziesięciu razy.
Niedobór selenu kilkukrotnie zwiększa ryzyko występowania chorób nowotworowych. Właściwy poziom selenu jest niezwykle ważny przy chorobach nowotworowych, zapalnych i autoimmunologicznych ( np. hashimoto i łuszczycy). Selen jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania wzroku i wspomaga męsą płodność. Właściwy poziom tego pierwiastka może chronić też przed wystąpieniem choroby wieńcowej.
Zanim zaczniemy suplementację selenu, powinniśmy zbadać jego poziom w surowicy krwi. Badanie poziomu tego minerału to badanie specjalistyczne, które można wykonać w laboratoriach. Źródłem selenu są orzechy brazylijskie, ryby i owoce morza, borowiki, czosnek, kasza gryczana, żurawina, miód rzepakowy.
Klaudia Kwiatkowska
(klaudia.kwiatkowska@dlalejdis.pl)
Fot. freepik.com