Suplementy od lat są niezwykle popularne, słysząc ciągle o ich potencjalnych korzyściach, z chęcią próbujemy kolejne produkty, które wg zapewnień producenta mają poprawić nasze zdrowie, samopoczucie, zdolność koncentracji itd. Choć witaminy i minerały są niezbędne dla naszego zdrowia, to przyjmowanie ich w postaci suplementów, zwłaszcza w za dużych dawkach, może się wiązać z ryzykiem.
Suplementy mogą niekiedy wchodzić w interakcje ze sobą, a także innymi lekami (w tym tymi dostępnymi bez recepty), a regulacje prawne dotyczące ich produkcji nie są aż tak ostre, jak w przypadku leków. Jeśli zmagasz się z różnego rodzaju chorobami czy kondycjami zdrowotnymi (zwłaszcza jeśli zażywasz leki) lub jesteś w ciąży czy karmisz piersią, zachowaj ostrożność i porozmawiaj z lekarzem przed dodaniem jakiegokolwiek nowego suplementu do swojego codziennej rutyny.
W przypadku tego suplementu należy uważać z jego ilością. U zdrowych ludzi poziom witaminy D we krwi powyżej 100 nanogramów na mililitr może wywołać dodatkowe wchłanianie wapnia – i prowadzić do bólu mięśni, zaburzeń nastroju, bólu brzucha, kamieni nerkowych, a także zwiększać ryzyko zawału serca i udaru mózgu.
Spędzając krótki czas na słońcu bez filtrów przeciwsłonecznych – około 10 do 15 minut dziennie zapewnimy sobie wystarczający poziom witaminy D.
Wapń jest niezbędny dla silnych kości, ale tak jak w przypadku wszystkich składników odżywczych, zbyt duże spożycie tego minerału może być szkodliwe. Badania pokazują, że wapń jest lepiej wchłaniany z pożywieniem niż z suplementów. Istnieją różne źródła wapnia w żywności, w tym jogurty o niskiej zawartości tłuszczu, tofu, beztłuszczowe mleko, ser oraz wzbogacone wapniem płatki zbożowe i soki.
Wyniki badań, czy multiwitaminy rzeczywiście sprzyjają zdrowiu, są mieszane, a suplementy nigdy nie zastąpią zdrowej, bogatej w składniki odżywcze diety. Chociaż multiwitaminy stwarzają niskie ryzyko interakcji z innymi lekami, palaczom i byłym palaczom zaleca się unikanie przyjmowania multiwitamin o wysokim poziomie witaminy A lub beta-karotenu, ponieważ te składniki mogą zwiększać ryzyko raka płuc, gdy są spożywane jako suplementy.
Bogaty w kwasy tłuszczowe omega-3 olej rybny jest reklamowany jako środek zmniejszający występowanie chorób serca i innych dolegliwości. Jednak coraz więcej badań sugeruje, że suplementy oleju rybnego mają wątpliwe korzyści. Wiele osób nie spożywa wystarczającej ilości kwasów omega-3 w swojej diecie, a odgrywają one kluczową rolę w tworzeniu się hormonów, które rozluźniają ściany tętnic, zmniejszają stany zapalne i wspomagają krzepnięcie krwi. Najlepszym sposobem na uzyskanie odpowiedniej i bezpiecznej ilości kwasów omega-3 jest spożywanie różnorodnych pokarmów, które są w nie bogate.
Joanna Adamski
(joanna.adamski@dlalejdis.pl)
Fot. freepik.com