Aby ograniczyć puste kalorie, cukier i sól, warto sięgać po przekąski, które dużo bardziej służą naszemu organizmowi. Należą do nich m.in. różnego rodzaju orzechy, suszone owoce oraz chipsy warzywne. Zamiast zajadać się coraz to kolejnymi czekoladkami, batonikami i ciastkami, dobrze mieć pod ręką zawsze jakiś owoc, szczególnie ten sezonowy.
Miłośnikom chrupania warto z kolei wręczyć marchewkę, rzodkiewkę lub kalarepę. Mają one sporo witamin. W coraz większych ilościach znikają ze sklepów nasiona słonecznika, migdały i pestki dyni. Nic dziwnego, stanowią zdrową i pożywną przekąskę, w sam raz na moment, gdy dopada nas głód na małe co nieco. Świetną przekąskę stanowi owsianka i musli, a gdy mamy ochotę na coś słodkiego, warto pamiętać, że zawsze możemy przyrządzić domowe lody, wykorzystując owoce, miód i jogurt naturalny, przygotować owsiane babeczki z owocami lub zaopatrzyć się w ziarna kukurydzy. Zamiennikiem niezdrowego popcornu może być pieczona ciecierzyca z oliwą.
Gdy dopada nas chęć na dogodzenie swoim kubkom smakowym, można przygotować w domu mini pizze lub koreczki ze zdrowych składników. Miłośnikom frytek warto podsunąć pod nos frytki z batatów lub kalafiorowe frytki. Cieszą się one coraz większą popularnością. Gdy kusi nas sięganie po sklepowe batoniki, dobrze przygotować ich zdrowsze zamienniki w domu. Ich bazą powinny być orzechy, nasiona i suszone owoce. Gdy nie mamy czasu na dłuższe stanie w kuchni, warto zaspokoić swoją zachciankę gorzką czekoladą. Zamiast chipsów, lepiej konsumować małe precelki, krakersy lub chrupki. Nie są one wprawdzie szczególnie zdrowe, ale i tak dużo mniej szkodliwe dla naszego organizmu niż chipsy. Wartościowych przekąsek warto szukać w sklepach ze zdrową żywnością lub w marketach na odpowiednich półkach.
Iwona Trojan
(iwona.trojan@dlalejdis.pl)
Fot. freepik.com