Dieta biblijna

Dieta biblijna - co to jest?
Wśród tysięcy przeróżnych diet, szczególne miejsce zajmuje z pewnością dieta biblijna. Opiera się na świeżych, niskoprzetworzonych i ekologicznych produktach.

Pismo Święte to księga wyjątkowa i uniwersalna. Tak uniwersalna i bogata w treści, że mający poważne problemy ze zdrowiem Jordan Rubin, twórca diety biblijnej, postanowił właśnie w tej pozycji literackiej poszukać inspiracji do ułożenia dla siebie  menu, które pomogłoby mu poprawić stan zdrowia,  zrzucić zbędne kilogramy  i przywrócić  organizmowi siły witalne. Pomysł zwrócenia uwagi na produkty spożywcze wymieniane w Piśmie Świętym okazał się strzałem w dziesiątkę. Regularne spożywanie opisanych w Biblii darów natury wpłynęło bardzo pozytywnie na organizm mężczyzny. Od tamtego momentu Jordan Rubin zaczął dietę biblijną polecać innym.

Jakie są założenia tego sposobu odżywiania? Zaleca się, aby przez 40 dni konsumować nieprzetworzone potrawy, produkty wysokojakościowe, naturalne, bez barwników i konserwantów w składzie. W fazie pierwszej diety, która powinna trwać dwa tygodnie, podstawą wszystkich posiłków są ryby, mięsa (gotowane i pieczone) i warzywa (surowe lub gotowane). Na cenzurowanym są w tym okresie węglowodany, rośliny strączkowe oraz owoce. Zastosowanie się do tych wytycznych pozwala na detoksykację organizmu oraz na utratę masy ciała. Raz w tygodniu oczyszczamy organizm - dozwolona jest wtedy woda i soki z surowych warzyw. W fazie drugiej, również dwutygodniowej, poszerzyć  można swoją dietę o produkty zbożowe, pełnoziarniste pieczywo i kaszę. W trzeciej fazie, dwunastodniowej, można ucieszyć swoje kubki smakowe sięganiem po owoce, soki, a nawet słodkie wypieki. Częścią diety biblijnej jest spożywanie nabiału. Miłośnicy kefiru, jogurtu czy maślanek nie muszą więc  z przetworów mlecznych, stosując ten sposób odżywiania, rezygnować. Twórca diety biblijnej zaleca też pamiętanie o jajkach, orzechach i nasionach. Na czas stosowania diety inspirowanej Pismem Świętym powinno się zrezygnować z konsumpcji mięsa wieprzowego, ryb hodowlanych, owoców morza, białego pieczywa, białego ryżu i makaronu, cukru, kalorycznych i tłustych przekąsek. Osoby chcące odżywiać się zgodnie z zasadami tego stylu, zachęcane są do regularnych posiłków, średnio co cztery godziny oraz do niespiesznego delektowania się tym, co na talerzu. Zdaniem twórcy tej diety: im bardziej naturalnie, tym bardziej zdrowo i biblijnie.

Iwona Trojan
(iwona.trojan@dlalejdis.pl)

Fot. freepik.com




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat