Aby nasz organizm prawidłowo funkcjonował, warto dbać o jego równowagę cieplną. Przyczynić się do tego może włączenie do diety odpowiednich produktów, z jednoczesnym unikaniem produktów surowych i wychładzających. Aby utrzymać ciepło w organizmie, opłaca się pamiętać o stosowaniu imbiru, pieprzu, rozmarynu, cynamonu, goździków, kardamonu, bazylii, korzenia arcydzięgla. W naszym menu nie powinno także zabraknąć rozgrzewających warzyw i owoców, takich jak: cebula, czosnek, szczypiorek, por, pietruszka, pasternak, dynia, marchew, kapusta włoska.
Wspomóc nasz organizm w utrzymywaniu ciepła mogą także słodkie ziemniaki, wiśnie oraz daktyle. Rozgrzać nieco organizm można również przy pomocy zbóż i nasion, takich jak: owies, orkisz, słonecznik, sezam. Zajadać się także w sezonie zimowym warto orzechami włoskimi, kasztanami jadalnymi, koprem włoskim i ogrodowym, gałką muszkatołową, anyżem, kminkiem. Ogrzewające działanie wykazują ponadto nierafinowane substancje słodzące, takie jak: słód jęczmienny, ryżowy, melasa. Aby rozgrzać wychłodzony organizm, dobrze konsumować długo gotowane wywary warzywne oraz zupy, np. zupę gulaszową lub rosół. Wspomóc utrzymanie ciepła w organizmie może także alkohol. Grunt jednak, żeby nie przesadzać z jego ilością. Gdy zimno za oknem, warto sięgać po paprykę, fasolę, kokos, winogrona, maliny, soczewicę, wanilię. Aby rozgrzać organizm, dobrze mieć pod ręką ciepłe napoje, np. herbatę z dodatkiem lipy, bzu, miodu. W zachowaniu odpowiedniego bilansu cieplnego pomaga regularne spożywanie posiłków oraz przygotowywanie potraw przez gotowanie, blanszowanie czy duszenie.
Iwona Trojan
(iwona.trojan@dlalejdis.pl)
Fot. freepik.com