Dieta pegańska

Dieta pegańska - na czym polega?
Twórca diety pegańskiej zaczerpnął inspiracje dla peganizmu z założeń diety paleo i weganizmu. Dozwolone są więc w tym stylu odżywiania bardzo różne produkty.

Dieta pegańska to popularny trend dietetyczny łączący w sobie cechy diety roślinnej i diety paleo, wymyślony przez dr Marka Hymana, w celu promowania zdrowia przez zmniejszenie stanu zapalnego i wyrównanie poziomu cukru we krwi w organizmach osób, które zdecydują się zaaprobować wytyczne tego modelu odżywiania. Peganizm zaleca ograniczanie produktów pochodzenia zwierzęcego oraz produktów wysoko przetworzonych. Z racji tego, że jego częścią składową są zalecenia diety paleo, ci, którzy gotowi są przejść na dietę pegańską, powinni trzymać się z daleka od cukru, nabiału, roślin strączkowych i ziaren.

Twórca diety pegańskiej zachwala spożywanie warzyw i owoców, niektórych ryb, jaj, umiarkowanych ilości mięsa. Kładzie nacisk na konsumpcję naturalnej żywności, produktów roślinnych, wartościowego białka, zdrowych tłuszczy. Dozwolone są także niewielkie ilości produktów zbożowych i nasion roślin strączkowych, takich jak: komosa ryżowa, czarny ryż, amarant, proso, owies, soczewica, ciecierzyca, czarna fasola, fasola pinto. Osoby stosujące dietę pegańską powinny uważnie czytać etykiety produktów spożywczych, tak, aby nie sięgać po towary mające  w składzie sztuczne barwniki, aromaty, konserwanty. Ważne jest także to, aby nabywać produkty posiadające niski indeks glikemiczny. Miłośnikom diety pegańskiej zaleca się pilnowanie, aby 75 procent dziennej racji  pokarmowej stanowiły warzywa i owoce. Gdy osoba przestrzegająca zaleceń peganizmu, ma ochotę zjeść rybę, powinna zwracać za każdym razem uwagę na to, ile rtęci może znajdować się w danej rybie. Autor diety poleca peganizm przede wszystkim diabetykom oraz osobom z chorobami autoimmunologicznymi.

Z racji tego, że dieta pegańska promuje rezygnację z nabiału, produktów zbożowych pełnoziarnistych i nasion roślin strączkowych, może zwiększać prawdopodobieństwo wystąpienia niedoboru cennych składników odżywczych. Dobrze więc chęć stosowania tej diety skonsultować, przed jej rozpoczęciem, z dietetykiem lub lekarzem.

Iwona Trojan
(iwona.trojan@dlalejdis.pl)

Fot. freepik.com




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat