Na zmniejszenie dolegliwości bólowych związanych z miesiączką duży wpływ może mieć dieta. W tak zwane trudne dni warto więc włączyć do codziennego menu produkty, które pomagają zmniejszać intensywność skurczów mięśni gładkich macicy oraz krwawień. Należą do nich m.in. dary natury, bogate w witaminy K i D, wapń oraz magnez. Na czas miesiączki oraz dni ją poprzedzające opłaca się odstawić produkty wysoko przetworzone, smażone, żywność typu fast food, dania w proszku, dania tłuste, ciężkostrawne, sól oraz cukier.
Wrogiem dobrego samopoczucia podczas okresu bywają różnego rodzaju oleje, produkty z białej mąki, alkohol, soki owocowe, napoje gazowane, energetyki, mocna kawa i herbata. Menstruacyjny jadłospis nie powinien też zawierać zbyt dużo produktów mięsnych. Przy diecie łagodzącej objawy bolesnych miesiączek warto pamiętać o rybach, warzywach, owocach, jajach, nabiale, orzechach, produktach pełnoziarnistych, produktach bogatych w żelazo. Brakowi energii w trakcie okresu zaradzić mogą bakalie i banany. Opłaca się pilnować regularnych godzin posiłków oraz tego, aby się nie przejadać. Korzystne w diecie łagodzącej dolegliwości okresowe jest gotowanie na parze. Z menu na czas menstruacji zniknąć powinny duże ilości roślin strączkowych. Mogą one bowiem powodować wzdęcia. Aby nie męczył nas zbytnio ból okresowy, dobrze zaparzyć sobie herbatkę rumiankową. Rumianek rozluźnia bowiem mięśnie oraz łagodzi skurcze. Aby dolegliwości menstruacyjne nie były zbyt dojmujące, warto dbać o należyte nawodnienie organizmu. Świetnie sprawdza się wtedy niegazowana woda.
Iwona Trojan
(iwona.trojan@dlalejdis.pl)
Fot. freepik.com