Dlaczego warto pić tran?

Tran dla zdrowia i urody.
Tran posiada niebywałe właściwości lecznicze. Działa korzystnie na nasz organizm oraz pomaga skutecznie przeciwdziałać wielu schorzeniom.

Tran jest koncentratem oleju, który otrzymuje się ze świeżej wątroby dorsza atlantyckiego, jak również innych ryb z rodziny dorszowatych. Bardzo często tranem nazywane są także oleje uzyskiwane z innych ryb, z wątroby rekina. Tran powinni przyjmować w szczególności: dzieci i młodzież w okresie dojrzewania, osoby osłabione, chore i przechodzące rekonwalescencję, w podeszłym wieku oraz osoby, które są narażone na sytuacje stresowe.

Substancje, będące składnikami tranu, pomagają usprawnić pracę układu odpornościowego. Zawarta w nim witamina A uszczelnia oraz regeneruje błony śluzowe, dzięki czemu drobnoustroje chorobotwórcze mają utrudniony dostęp do organizmu. Jest to bardzo istotne w  jesienno-zimowym okresie, kiedy jesteśmy szczególnie narażeni na kontakt z bakteriami i wirusami. Witamina A zapobiega również chorobom wzroku, np. zwyrodnieniu plamki żółtej. Jest to bardzo istotne, ponieważ jej niedobór w organizmie może być przyczyną owrzodzenia rogówki, wysychania spojówek czy tzw. kurzej ślepoty.

Nienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega-3 korzystnie wpływają na pracę mózgu, dlatego tran jest polecany dzieciom. Poprawia on pamięć i koncentrację oraz sprawia, że lepiej się rozwijają. Jeżeli chodzi o osoby starsze, preparat ten zmniejsza ryzyko powstania demencji oraz choroby Alzheimera. Bardzo często składnikiem tranu jest również witamina E, która wzmacnia ściany naczyń krwionośnych.

Witamina D zawarta w tranie ułatwia przyswajanie fosforu i wapnia, co wpływa korzystnie na kości i zęby, szczególnie w okresie wzrostu dzieci i młodzieży. U osób w podeszłym wieku może zapobiegać osteoporozie.

Stosując tran nie należy przekraczać dawek zalecanych przez producenta. Jego długotrwałe stosowanie w nadmiernych ilościach może bowiem spowodować przedawkowanie witamin A i D. Następstwem tego może być hiperwitaminoza, objawiająca się m.in.: bólem głowy, brakiem apetytu, zwiększeniem wagi ciała, powiększeniem wątroby czy zaburzeniami neurologicznymi. Tranu nie mogą zażywać osoby, które zmagają się z kamicą nerkową czy przyjmujące leki przeciwzakrzepowe. Nie jest zalecany w trakcie antybiotykoterapii, gdyż wspomaga groźne wirusy i bakterie. Nie należy zażywać go również w okresie letnim, kiedy pod wpływem słońca nasz organizm produkuje we wzmożonej ilości witaminę D.

Beata Jabłońska
(beata.jablonska@dlalejdis.pl)

Fot. pixabay.com




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat