Enoturystyka po polsku

Szlakiem roztoczańskich winnic.
Choć produkcja wina w Polsce odrodziła się zaledwie kilkanaście lat temu to ich jakość jest już bardzo wysoka. Dlatego zamiast podróżować po najsłynniejszych krajach winiarskich zachęcamy do podróży Szlakiem Polskich Winnic. Wszak na Roztoczu dzięki dużemu nasłonecznieniu i licznym wzniesieniom terenu można poczuć się nawet jak w Toskanii.

Roztocze to malowniczy region na południowo-wschodnim krańcu Polski, który rozciąga się przez województwa lubelskie i podkarpackie aż do Lwowa. Jego polska część słynie zarówno z jakościowych win owocowych oraz gronowych jak i pysznej kuchni, która jest bardzo przyjazna również wegetarianom. Warto skosztować m.in. cebularza, pierogów z bobem oraz regionalnego twarogu z ziołami.

Roztoczański Szlak Winnic
Choć historycznie z winem w Polsce najbardziej kojarzy się Polakom woj. lubuskie to warto wiedzieć, że tradycje winiarskie na Roztoczu sięgają już średniowiecza. Roztocze jest jednym z najcieplejszych regionów w naszym kraju, dlatego to doskonały terendo zakładania winnic. Na tę chwilę jest ich już kilkanaście* i z roku na rok ta liczba systematycznie wzrasta. Winnice są położone na wzgórzach, z których można podziwiać malowniczą okolicę. Winiarze chętnie oprowadzają po swoich włościach, opowiadając przy tym wspaniałe historie nie tylko o winie.

W tym regionie są produkowane wszystkie rodzaje wina od wytrawnych po deserowe. Prócz win gronowych m.in. ze szczepów johanniter, riesling, regent, seyval blanc, czy  solaris,  Roztocze słynnie również z jakościowych win owocowych, bo ta część Polski znajduje się w ścisłej czołówce największych producentów porzeczek, agrestu i malin.

Jak Zamość to przede wszystkim w sierpniu
Podróżując po Roztoczu warto również odwiedzić Zamość. Obowiązkowym punktem turystycznym miasta jest wpisane na listę Światowego Dziedzictwa Kultury UNESCO Stare Miasto.

Wielbicieli wina i roztoczańskiej kuchni regionalnej szczególnie zachęcamy do odwiedzenia Zamościa w połowie sierpnia, kiedy to ma miejsce Festiwal Win Polskich i Produktów Regionalnych „W poszukiwaniu prawdziwego smaku”. Rynek Wielki w Zamościu zmienia się na jeden dzień w winną stolicę Polski, gdzie można spotkać winiarzy z Roztocza oraz okolic i degustować wina ich produkcji. Na festiwalu będą również producenci innych tradycyjnych, naturalnych przysmaków regionalnych, m.in. sera, miodów, kiszonek, chlebów i ciast.

- „W poszukiwaniu prawdziwego smaku” to festiwal, który na dobre wpisał się w cykl stałych wydarzeń organizowanych w Zamościu i z każdym rokiem zyskuje większą popularność. Polskie wina choć są coraz popularniejsze to wciąż trudno dostępne ze względu na stosunkowo niewielką produkcję w porównaniu do topowych, europejskich krajów winiarskich jak Hiszpania, Włochy, czy Francja. Wina owocowe i gronowe z Roztocza powstają według tradycyjnych receptur i nawiązują do wszystkiego co najlepsze w polskich tradycjach winiarskich. A dzięki festiwalowi mamy możliwość poznania winiarzy z tego regionu i ich wyrobów w ciągu jednego dnia. To świetny pomysł na weekendowy wyjazd dla wszystkich wielbicieli win i kuchni regionalnych, również dla tych, którzy do tej pory nie mieli okazji się z nimi zetknąć - zaprasza Zuzanna Amarante, Fundacja Winiarnie Zamojskie.

Festiwal Win Polskich i Produktów Regionalnych odbędzie się 13 sierpnia 2022 r. na Rynku Wielkim

w Zamościu. Start o godz. 10.00. Organizatorem wydarzenia jest Fundacja Winiarnie Zamojskie oraz miasto Zamość

*źródło: winogrodnicy.pl

Fot. Fundacja Winiarnie Zamojskie
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat