Fawizm - co to za choroba

Czym jest fawizm?
Niektórym osobom jedzenie bobu może bardzo poważnie zaszkodzić. To ci, których organizmy buntują się na kontakt z tym przysmakiem.

Wymioty, gorączka, nudności, bóle głowy, bóle brzucha, bóle w okolicy lędźwiowej, żółtaczka, niedokrwistość, bladość, uczucie zmęczenia - to potencjalne skutki konsumpcji bobu u osób cierpiących na fawizm. Takim osobom zaleca się, podobnie  jak w przypadku  każdej alergii, unikanie czynnika, wywołującego nieprzyjemne i niebezpieczne objawy. Warto wiedzieć, że choroba bobowa powstaje w wyniku mutacji genetycznej oraz że  w Polsce na fawizm (łacińska nazwa bobu) cierpi aż jedna na tysiąc osób, a na świecie 200 milionów ludzi. W przeważającej większości są to mężczyźni.

Co ciekawe, by pojawiły się objawy fawizmu, musi dojść do kontaktu chorego z czynnikiem środowiskowym, który determinuje owe objawy. Takimi czynnikami mogą być np. różnego rodzaju środki farmakologiczne. Czasami wystarczy zażycie przez chorego witaminy C, witaminy K czy aspiryny. Wpływ na wystąpienie przykrych dolegliwości mogą mieć też przebyte infekcje. Objawy chorobowe mogą pojawić się także po zjedzeniu pokrewnych do bobu roślin strączkowych, takich jak: fasola, ciecierzyca, soczewica czy groch. Warto wiedzieć, że objawy chorobowe mogą dokuczać chorym nawet kilkanaście albo kilkadziesiąt godzin po zadziałaniu czynnika środowiskowego.

W szczególnie ciężkich przypadkach fawizmu zaleca się przetaczanie czerwonych krwinek. W pozostałych przypadkach - rezygnację z jedzenia bobu.  Złą wiadomością jest ta, że fawizm to choroba dziedziczna. Jeśli więc ktoś w naszej rodzinie dotknięty jest nadwrażliwością na bób, prawdopodobieństwo, że i kolejne pokolenia będa cierpieć na fawizm, jest duże. Przez to, że fawizm sprzyja rozwojowi niedokrwistości, jest to choroba niebezpieczna szczególnie dla kobiet  w ciąży. W celu zdiagnozowania fawizmu u dzieci, zaleca się wykonanie testu genetycznego, u dorosłych - badania krwi, rozmazu krwi.

Iwona Trojan
(iwona.trojan@dlalejdis.pl)

Fot. freepik.com




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat