Aby skutki konsumpcji nadmiernej ilości alkoholu nie były zbyt dotkliwe, warto im zapobiegać. Nie opłaca się pić na pusty żołądek. Gdy planujesz uczestnictwo w zakrapianej imprezie, koniecznie spożyj przed nią pożywny i treściwy posiłek, a przed wyjściem na miasto wypij szklankę tłustego mleka. Płyn ten spowalnia bowiem wchłanianie się alkoholu do krwi. Opłaca się przed zakrapianym spotkaniem towarzyskim połknąć witaminę C i B. Po również. Konsekwencje nadużywania wyskokowych trunków będą dzięki temu trochę mniej dotkliwe. Gdy raczymy się procentami, dobrze regularnie nawadniać organizm wodą mineralną oraz ograniczyć sięganie po papierosy. W przeciwnym razie objawy zatrucia alkoholem mogą być większe. Aby nie męczyć się za bardzo z kacowymi dolegliwościami, warto dzień wcześniej ugotować zupę: rosół, żurek, pomidorową lub kapuśniak i spożyć ją dzień po raczeniu się mocnymi trunkami, aby uzupełnić niedobory potrzebnych witamin i tłuszczów. Na niedobór magnezu remedium może być kakao, kasza gryczana, garść migdałów.
Osobom skacowanym pomaga też z reguły wypicie szklanki soku pomidorowego, soku z kiszonej kapusty, soku z cytryny, sięgnięcie po miód lub wodę kokosową. Wielu imprezowiczom samopoczucie poprawia konsumpcja jajecznicy. Negatywne skutki kaca zniwelować można czasami poprzez schrupanie marchewki, orzechów, sięgnięcie po ciemną czekoladę, kiszone ogórki, wypicie zielonej herbaty. Na alkoholowe szaleństwa dobrze działa też zimny prysznic oraz spacer.
Alkohol obniża poziom cukru we krwi. Aby lepiej się czuć przy hipoglikemii, dobrze skonsumować coś słodkiego lub wypić słodką herbatę. Znawcy tematu polecają też np. przygotowanie makaronu z warzywami lub kanapki z dżemem.
Iwona Trojan
(iwona.trojan@dlalejdis.pl)
Fot. pixabay.com