Nietolerancja glutenu

Nietolerancja glutenu - co to jest?
Z powodu nieprawidłowych reakcji układu odpornościowego coraz więcej osób na świecie dotyka nietolerancja glutenu.

Nie brakuje osób uczulonych na gluten czyli białko roślinne występujące w pszenicy, życie oraz jęczmieniu. Gluten jest bowiem jednym z najczęstszych alergenów pokarmowych. Rezygnacja z produktów zawierających gluten bywa wtedy konieczna. Dla osób nietolerujących tego białka roślinnego, nawet śladowe jego ilości mogą być bardzo szkodliwe dla zdrowia. Oprócz produktów zbożowych np. pieczywa, warto wtedy wyeliminować z diety kaszę jęczmienną,  kaszę pęczak, makarony, piwo. Należy też uważnie czytać skład ciast, ciastek, batonów, po które osoba uczulona na gluten, zamierza sięgać.

Omawiając temat nietolerancji glutenu, nie można nie wspomnieć o tym, że powiązana jest ona z trzema chorobami: celiakią, nieceliakalną nadwrażliwością na gluten oraz alergią na pszenicę. Celiakia to choroba wrodzona łącząca w sobie chorobę autoimmunologiczną z alergią. Objawy celiakii to biegunka, bóle brzucha, wzdęcia, afty w jamie ustnej, spadek masy ciała, złuszczenie wątroby. Zdarza się, że pojawiają się również przy celiakii objawy ze strony innych narządów. Przykrą wiadomością dotycząca tej choroby jest to, że trwa ona całe życie. Warto też wiedzieć, że kobiety chorują na celiakię dwa razy częściej  niż mężczyźni.

Nieceliakalną nadwrażliwość na gluten poznać można po bólach brzuchach, biegunkach, wzdęciach oraz po tym, że występują one  w krótkim czasie po spożyciu produktów zawierających gluten. Nie brakuje osób, u których diagnozuje się alergię na pszenicę, będącą głównym źródłem glutenu. Objawami tego  uczulenia są: bóle brzucha, nudności, wymioty, biegunki, gazy. Bywa również, że przy alergii na pszenicę pojawia się atopowe zapalenie skóry, pokrzywka, wodnisty katar, skurcz oskrzeli, wstrząs anafilaktyczny.

Omawiając temat nietolerancji glutenu warto wspomnieć o tym, że dieta bezglutenowa nie jest  wcale skomplikowana ani monotonna. Osoby uczulone na gluten spożywać mogą bowiem masę różnorodnych produktów spożywczych takich jak: warzywa, owoce, ryż, orzechy, kasza gryczana, mięso, ryby, produkty z przekreślonym znakiem kłosa. W ich kuchni znajdować się także może mąka kukurydziana, mąka ryżowa, mąka jaglana i gryczana, makaron ryżowy, makaron kukurydziany.

Iwona Trojan
(iwona.trojan@dlalejdis.pl)

Fot. freepik.com




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat