Czy niektóre warzywa wywołują u Ciebie wzdęcia? Jeśli choć na jedno z tych pytań odpowiedziałeś twierdząco, możesz cierpieć z powodu nietolerancji pokarmowej. Nietolerancja laktozy lub glutenu to pierwsze co nasuwa Ci się na myśl. W końcu na ich temat napisano już chyba wszystko. Jednak nic bardziej mylnego. Czy wiesz, że nietolerancja histaminy daje podobne objawy jak alergia pokarmowa i często jest z nią mylona?
Ból głowy, wysypka, świąd, zaczerwienienia skóry, duszności, katar, biegunka, ból brzucha. Za część z tych dolegliwości odpowiada „jedynie” zwiększona ilość histaminy w organizmie człowieka, która dostała się tam wraz ze zjedzonym pożywieniem. To tylko tyle… i aż tyle. Uważa się, że nietolerancja histaminy dotyczy jedynie 1-2% wszystkich osób z typowymi objawami alergii. Wiemy jednak, że u około 20 – 40% zdiagnozowanych i leczonych alergików nie udaje się wykryć konkretnego alergenu. Możemy zatem podejrzewać u nich nietolerancję histaminy.
Nie tylko środek na alergię
Histamina to związek, który powstaje z aminokwasu – histydyny. W organizmie pełni wiele ważnych funkcji. Współdziała z hormonami, przyśpiesza gojenie się ran, reguluje napięcie mięśni gładkich. Przyjmowana w zbyt dużych ilościach (np. dostarczona wraz z pokarmem) może prowadzić do nietolerancji histaminy, a w niektórych przypadkach nawet zatrucia. Histamina występuje w wielu produktach spożywczych. Powstaje poprzez działalność bakterii. Jej głównym źródłem są: alkohol, szczególnie czerwone wino i szampan, sery dojrzewające i pleśniowe, ryby, owoce morza, sosy rybne, surowe kiełbasy takie jak: salami czy bekon, kapusta kiszona, warzywa w tym pomidory, bakłażany, szpinak czy niektóre owoce (truskawki, kiwi). U osób z prawidłowym poziomem enzymu oksydazy diaminowej (DAO), spożycie żywności zawierającej histaminę nie wiąże się z wystąpieniem objawów nietolerancji, ponieważ histamina jest szybko rozkładana i przekształcana przez znajdujący się w organizmie enzym oksydazę diaminową (DAO).
HIT czy nie HIT?
Skąd możemy wiedzieć, że cierpimy z powodu nietolerancji histaminy, czyli tzw. HIT. Po pierwsze muszą się pojawić typowe objawy „alergiczne” po zjedzeniu pokarmu bogatego w ten zwiazek. Po drugie warto przeprowadzić badania na aktywność DAO we krwi. Jeśli jej ilość będzie mniejsza niż 10 mL oznacza to, że nie mamy problemu z histaminą, zaś wartość poniżej 3 jednostek na mL, potwierdza występowanie HIT. Jeżeli objawy i wyniki badań są zgodne, a my od dawna uskarżamy się na dyskomfort po jedzeniu i piciu poszczególnych produktów, które mają w sobie duże pokłady histaminy jest to najprawdopodobniej nietolerancja histaminy.
Alergia nie zawsze jest alergią
W nietolerancji histaminy nie ma alergenów. Nietolerancja histaminy powstaje zwykle na skutek braku lub ograniczonej aktywności enzymu DAO, który rozkłada jej nadmiar. Gdy w organizmie brakuje DAO lub jego aktywność jest zaburzona występują objawy przypominające alergię. Do najczęstszych należą: łzawienie oczu, swędzenie skóry, oczu, bóle głowy, trudności z oddychaniem, zaburzenia żołądkowo – jelitowe takie jak: biegunka, ból brzucha, skurcze jelit, wzdęcia, nudności, palpitacja serca. Płeć również ma znaczenie. Nietolerancja histaminy dotyka częściej kobiety. Jest to związane z zależnością pomiędzy histaminą a estrogenem. Ten kobiecy hormon sprawia, że stymuluje on wydzielanie histaminy, a co za tym idzie jej wzrost w organizmie. Lekarze twierdzą, że za tę sytuację odpowiedzialne są także geny, ale również dieta, stres, leki, jak i ogólny stan zdrowia.
Co robić gdy nietolerancja histaminy nas dotyczy?
Nietolerancja histaminy może mieć poważne konsekwencje zdrowotne. Jej leczenie polega na wyeliminowaniu z diety produktów bogatych w histaminę, a także dostarczaniu enzymu DAO z zewnątrz (suplementacja enzymu) np. preparat HISTAsolv®. HISTAsolv® to jedyny preparat bogaty w naturalny enzym oksydazę diaminową (DAO), którego niedobór w organizmie wywołuje objawy nietolerancji histaminy. HISTAsolv® przywraca prawidłowy metabolizm histaminy w jelicie, a także przyczynia się do zachowania równowagi pomiędzy ilością DAO, a histaminą. HISTAsolv® przeznaczony jest dla osób, u których występuje niedobór fizjologicznej DAO, spożywających pokarmy bogate w histaminę, przyjmujących leki, które hamują aktywność DAO w jelicie. Przyjmowanie preparatu HISTAsolv® przed każdym posiłkiem zapobiega objawom nietolerancji histaminy.
HISTAsolv®
Dostępny w opakowaniach 10, 30, 60 kapsułek.
Sposób użycia 1 kapsułkę przyjmować 15 minut przed posiłkiem zawierającym histaminę. Maksymalna dawka dobowa to 3 kapsułki (co odpowiada trzem posiłkom zawierającym histaminę).
Sugerowana cena dla pacjenta
Cena detaliczna
HISTAsolv® 10 kapsułek - 23,95 PLN
HISTAsolv® 30 kapsułek - 39,9 PLN
HISTAsolv® 60 kapsułek - 63,84 PLN
Czy wiesz, że?
Fot. STADA
Informacja prasowa