Odżywki z białkiem sojowym – czy warto stosować?

Czy warto stosować odżywki z białkiem sojowym?
Jednym z głównych składników odżywczych ludzkiego organizmu jest białko, które służy jako budulec dla mięśni. Wpływa również na metabolizm oraz jest niezbędne do prawidłowego przebiegu innych funkcji życiowych.

Białka potrzebują w szczególności sportowcy, którzy oprócz odpowiedniej diety stosują również odżywki białkowe.

Zwiększona dawka białka w postaci odżywek polecana jest osobom aktywnym fizycznie, aby po wysiłku ich mięśnie mogły prawidłowo się regenerować. Trening w połączeniu z suplementacją dobrymi odżywkami proteinowymi daje odpowiedni przyrost mięśni oraz wzrost ich siły. Najczęściej w skład preparatów białkowych wchodzi białko zwierzęce, jednak dla osób, które z różnych względów nie mogą go spożywać, alternatywą mogą być na przykład białka sojowe.

Preparatów białkowych nie powinny stosować osoby prowadzące mało aktywny tryb życia, ponieważ jego nadmiar może mieć negatywne skutki. W ich przypadku zbilansowana dieta wystarczy.

Jak działają preparaty białkowe?

W skład odżywek może wchodzić białko pochodzenia zwierzęcego lub roślinnego, albo tzw. białko serwatkowe, które również jest zwierzęce. To ostatnie jest bardzo popularne, organizm bardzo szybko wchłania je i trawi, co przyśpiesza regenerację po treningu. Są również odżywki zawierające białko roślinne, dla osób które z różnych względów nie mogą jeść białek zwierzęcych. Cechuje się ono niższą wartością biologiczną, lecz jest najlepszą alternatywą. Najczęściej do odżywek wykorzystuje się białko sojowe, konopne, ryżowe i grochowe.

Odżywki białkowe służą sportowcom oraz osobom, których praca wymaga dużego wysiłku fizycznego do regeneracji mięśni. Suplementy zapewniają dodatkową podaż protein niezbędnych również do prawidłowego przyrostu mięśni, zwiększenia ich siły, a także do przyspieszenia metabolizmu. Preparaty białkowe są więc wskazane dla osób odchudzających się i pracujących nad sylwetką. Białko lepiej niż węglowodany zaspokaja głód, a jednocześnie pobudza organizm do spalania tkanki tłuszczowej.

Zalety białka sojowego

Białka sojowe są dobrym źródłem protein dla osób, u których wzrasta zapotrzebowanie na białko w diecie. Jednak nie najlepiej spełnia ono swoją rolę w suplementacji typowo kulturystycznej. Dodatkowo, według badań naukowych, regularne spożywanie soi może wpływać negatywnie na produkcję testosteronu u mężczyzn.

Pomimo tego białko sojowe ma wiele zalet. Jest bogatym źródłem witamin z grupy B, ważnych pierwiastków takich jak magnez, fosfor, żelazo, potas, wapń, oraz kwasów tłuszczowych Omega-3 i Omega-6, a także błonnika. Ma niski indeks glikemiczny i dobrze wpływa na proces odchudzania, zwłaszcza u kobiet. Białko sojowe jest ponadto dla kobiet bardzo wartościowym składnikiem diety. Soja jest bogatym źródłem fitoestrogenów, które pobudzają procesy syntezy estrogenów w organizmie. Przyjmując niewielkie dawki białka sojowego można opóźnić menopauzę.

Białko sojowe jako alternatywa dla białka zwierzęcego, na tle innych roślinnych źródeł protein jest bardzo wartościowe, charakteryzuje się bogatym aminogramem.




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat