Serce nie lubi tych produktów

Unikaj tych produktów, dla dobra serca.
Nie brakuje produktów spożywczych negatywnie wpływających na pracę i zdrowie serca. Warto znać ich przykłady.

Codzienna dieta ma przeogromny wpływ na stan zdrowia ludzkiego serca. Nic więc dziwnego, że kardiolodzy notorycznie radzą swoim pacjentom unikać tych produktów spożywczych, które szkodzą sercu. Należy do nich żywność wysokoprzetworzona, żywność zawierająca duże ilości soli, tłuszczów nasyconych oraz węglowodanów prostych. Na czarnej liście produktów nieprzyjaznych sercu znajdują się m.in. chipsy ziemniaczane. Zawierają one bowiem mnóstwo składników negatywnie wpływających na  układ sercowo-naczyniowy. Osobom, którym ciężko  zrezygnować całkowicie z konsumpcji chipsów, zaleca się sięganie po te wypiekane w piecu, a stronienie od chipsów smażonych.  Z powodu zawartości dużej ilości cukru  kardiolodzy odradzają wybieranie na śniadanie płatków zbożowych.  Cukier przyczynia się bowiem znacznie do powstawania chorób serca.

Biały chleb to źródło węglowodanów prostych i cukru, czyli tych składników, których bardzo nie lubi nasze serce. Z tego powodu zamiast białego chleba, kardiolodzy zalecają pieczywo pełnoziarniste.  Aby cieszyć się zdrowym sercem, opłaca się zrezygnować z napojów energetycznych oraz dietetycznych. Do tych drugich często dodawany jest aspartam, który niekorzystnie działa na układ sercowo-naczyniowy. Ze względu na to, że zupka błyskawiczna z makaronem zawiera z reguły połowę dziennego rekomendowanego  zapotrzebowania na sód, racząc się regularnie takimi zupkami można nabawić się nadciśnienia tętniczego. Kardiolodzy rekomendują unikanie zupek błyskawicznych także  z tego powodu, że w ich składzie znajdują się niezdrowe węglowodany oraz tłuszcze trans. Na cenzurowanym, jeśli chcemy należycie dbać o swoje serce, jest sól. Nadmierna ilość soli w diecie to bardzo szybka droga do poważnych problemów ze zdrowiem serca. Świetnym zamiennikiem soli jest czosnek. Warto włączyć go do swojego codziennego menu, nie tylko po to, aby chronić układ sercowo-naczyniowy przed szkodliwym wpływem soli, ale  także po to, by poprawić swoją odporność.

Iwona Trojan
(iwona.trojan@dlalejdis.pl)

Fot. freepik.com




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat