Stres oksydacyjny

Stres oksydacyjny - co to jest?
Stresu oksydacyjnego nie warto bagatelizować. Jego konsekwencją jest bowiem szybkie starzenie się oraz ryzyko powstawania licznych chorób.

W przypadku, gdy w ludzkim organizmie dochodzi do zaburzeń równowagi pomiędzy reakcjami utleniania a działaniem przeciwutleniaczy - mamy do czynienia ze stresem oksydacyjnym. Następuje wtedy uszkodzenie komórek i tkanek, co ma wpływ na procesy starzenia się człowieka oraz zwiększenie prawdopodobieństwa wystąpienia poważnych chorób. Gdy w naszym organizmie nagromadzi się za dużo reaktywnych form tlenu, które nie zostaną zredukowane przez związki przeciwutleniaczy, mogą dopaść człowieka choroby układu krążenia, choroby zwyrodnieniowe kości i stawów, choroby nowotworowe i wiele innych problemów zdrowotnych, łącznie ze schizofrenią, cukrzycą i zaćmą.

Objawami stresu oksydacyjnego są: ból głowy, osłabienie, bóle mięśniowo-stawowe, nadmierna potliwość, problemy ze strony układu pokarmowego, zwiększona zapadalność na infekcje, zmiany skórne. Przyczynami stresu oksydacyjnego są: nieodpowiednia dieta (spożywanie wysokoprzetworzonej żywności, pryskanych chemicznie warzyw i owców, produktów wędzonych, nadmiernie smażonych, mięsa peklowanego), niewystarczająca ilość snu, życie w napięciu nerwowym, nadmierne spożycie alkoholu, palenie tytoniu, zażywanie niektórych leków. Na wystąpienie stresu oksydacyjnego wpływ ma również np. zanieczyszczenie środowiska oraz ekspozycja na silne promieniowanie UV.

Informacją wartą pamiętania jest ta, że stres oksydacyjny leczyć można dietą obftującą w antyoksydanty, np. dietą śródziemnomorską, dietą DASH, dietą wegetariańską lub wegańską. Działanie antyoksydacyjne wykazują bowiem prawie wszystkie warzywa i owoce. Z tego m.in. powodu warto włączyć te produkty spożywcze do swojej codziennej diety, dbając o to, by były one wysokiej jakości. Najważniejszymi naturalnymi przeciwutleniaczami w żywności są: witamina A i karetonoidy, witaminy C i E, selen, cynk, polifenole, związki siarki oraz np. koenzym Q10.

Iwona Trojan
(iwona.trojan@dlalejdis.pl)

Fot. freepik.com




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat