Odżywia i odmładza – lecz czy tylko tak trywialna rola przypada jednemu z najbardziej istotnych kwasów tłuszczowych w naszej diecie? Jak się okazuje ALA ma niezwykle szerokie działanie i jest zdrowy w całościowym ujęciu. Jakie działanie ma kwas alfa liponowy? Odpowiedzi należy szukać wśród producentów suplementów diety, którzy poszerzyli swoją ofertę właśnie o ten mikroskładnik.
Co to jest kwas alfa liponowy i jakie są jego właściwości?
ALA jest kwasem tłuszczowym, który zarówno w budowie chemicznej jak i w pełnionych rolach przypomina nieco witaminy. Witalne działanie kwasu alfa liponowego możliwe jest za sprawą odżywczego wpływu na mitochondria – najważniejszy element w procesie oddychania komórkowego. Dzięki ALA komórki wolniej się starzeją, a w niektórych przypadkach nawet regenerują. Efektem jest znacznie lepsza przemiana materii i efektywniejsze spalanie cukrów, tłuszczy i białek. Zażywając suplement kwas alfa liponowy czujemy się wypoczęci i pełni energii, a poprzez aktywniejszą przemianę materii łatwiej nam zgubić zbędne kilogramy.
Właściwości kwasu alfa liponowego to również antyoksydacja (działanie przeciwutleniające). Walka z wolnymi rodnikami zapobiega powstawaniu stanów zapalnych i nowotworów, a w końcowym efekcie hamuje w pewnym stopniu starzenie się organizmu. ALA ceniony jest przez osoby chore na cukrzycę, gdyż zwiększa tolerancję chorego na glukozę. Co ciekawe, kwas alfa liponowy redukuje poziom metali ciężkich i grzybów, czyli w oczyszcza organizm z toksyn. Badania dowiodły, że ALA w pewnych przypadkach ma zdolność hamowania namnażania się wirusów w organizmie, przez co włączany jest do terapii min. walki z wirusem HIV.
Fot. Kwas alfa liponowy firmy Kenay - Sklep.kenayag.com.pl
Występowanie kwasu alfa liponowego
Najprostszym dziś sposobem na uzupełnienie ubogiej diety jest oczywiście stosowanie suplementu kwasu alfa liponowego. Jeśli jednak mamy chęci, by dostarczyć go do organizmu wraz z pokarmem, to musimy odpowiednio wyselekcjonować kilka grup produktów spożywczych. Pierwszą są przetwory mięsne (serca, wątroby, itp.), duże ilości kwasu alfa liponowego ALA znajdziemy także w warzywach (szczególnie w ziemniakach i szpinaku). Cenionym źródłem tego mikroskładnika są otręby zbożowe. Warto wiedzieć, że przyswajalność ALA jest na poziomie około 60%. Dzienna zalecana dawka do spożycia mieści się w przedziale 150-300 mg, a u ludzi uprawiających sport i prowadzących aktywny tryb życia nawet 600 mg.
Sportowcy wyjątkowo docenią dietę bogatą w wyżej wymienione składniki, gdyż duża dawka kwasu alfa liponowego doda im siły i energii każdego dnia. Zauważalny jest spadek tkanki tłuszczowej, lepsza praca serca, mięśnie są bardziej wrażliwe na kreatynę, która działa bardziej intensywnie. Kwas alfa liponowy ciężko przedawkować – jeśli nie będziemy stosować się do zaleceń producenta grozi nam jednak wysypka czy nudności.
Fot. Materiały zewnętrzne