TRAN NORWESKI W PŁYNIE - niezwykłe właściwości

Niezwykłe właściwości tranu norweskiego.
Czym jest tran?

Tran to nic innego jak jasnożółty, ciekły tłuszcz otrzymywany z wątroby niektórych ryb lub ssaków morskich. Posiada charakterystyczny smak i zapach, a przede wszystkim niezwykle dużo drogocennych właściwości leczniczych. Często "tranem" określa się ciekłe tłuszcze z innych gatunków ryb. Jednak należy pamiętać, że określenie tran zastrzeżone jest tylko dla oleju pozyskanego z wątroby gatunku ryb dorszowatych.

Dlaczego jest ważny?
Tran uzupełnia dietę w niezbędne do właściwego funkcjonowania organizmu witaminy A i D (których zawiera duże ilości) oraz nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) OMEGA-3.

Witamina A ma ogromny wpływ na zdrowie oczu oraz skóry. Chroni przed tzw. kurzą ślepotą, stanami zapalnymi spojówek i rogówki oka, a także nadmiernym rogowaceniem i suchością skóry oraz przesuszeniem błon śluzowych. Witamina D odpowiada natomiast, za prawidłowy rozwój chrząstek, kości oraz zębów i zapobiega pojawieniu sie krzywicy u dzieci, zaś u dorosłych osteoporozie. NNKT – to związki, których organizm nie wytwarza sam i musi je przyjmować wraz z dietą. Nie bez przyczyny nazywa się je Niezbędnymi Nienasyconymi Kwasami Tłuszczowymi. Ich niedobór powoduje skutki groźne dla zdrowia, między innymi reakcje zapalne w organizmie, zahamowanie wzrostu niemowląt i dzieci, powstawanie zmian skórnych, przesuszenie skóry, opóźnione gojenie się ran, zwiększoną wrażliwość na infekcje, nadmierną kruchość naczyń włosowatych, zaburzenia gospodarki cholesterolowej, zaburzenia czynności wielu tkanek i narządów.

Kiedy warto brać?
Tran od kilku lat powraca do łask ze względu na jego wszechstronne korzystne działanie, a osoby, które w dzieciństwie  z niechęcią przełykały tran - „pachnącą” rybą oleistą substancję, szukają jej teraz w aptekach.  Lata badań udowodniły, że powtarzane codziennie przez nasze mamy informacje o dobroczynnym wpływie tranu na organizm mają swoje naukowe uzasadnienie. Zawarte w nim witaminy A i D oraz duża ilość kwasów omega-3 i omega-6 okazała się skuteczną mieszanką, przeciwdziałającą licznym schorzeniom i wpływającą pozytywnie na organizm.

Tran powinniśmy stosować:

  • w okresie jesienno-zimowym, gdy jesteśmy szczególnie narażeni na ataki chorobotwórczych bakterii i wirusów;
  • przy ogólnym osłabieniu;
  • dla wzmocnienia organizmu;
  • w okresie intensywnego wzrostu (dzieci i młodzież w okresie dojrzewania);
  • przy zwiększonym wysiłku umysłowym i fizycznym;
  • w stresie i stanach wyczerpania fizycznego i psychicznego;
  • w czasie chorób (infekcji) i rekonwalescencji;
  • podczas chemio- i radioterapii;
  • po urazach i złamaniach kości;
  • przy zaburzeniach wchłaniania i trawienia;
  • gdy nadużywamy alkoholu i palimy papierosy.


Jakie właściwości ma Tran Norweski firmy GAL?
TRAN NORWESKI firmy GAL to preparat, którego właściwości są niewątpliwe warte docenienia.  Przygotowano go na bazie wysokiej jakości oleju z wątroby dorsza, poławianego w czystych ekologicznie wodach Norwegii.

Preparat stanowi niezwykle bogate źródło Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych z rodziny Omega-3 (w szczególności kwasu EPA i DHA), a także witamin A i D. Dodatkowo został wzbogacony w witaminę E.

Zawarta w tym tranie witamina A stanowi naturalną ochronę przed infekcjami górnych i dolnych dróg oddechowych, co jest szczególnie ważne w okresach wzmożonych zachorowań na przeziębienie i grypę. Witamina ta jest także sprzymierzeńcem naszych oczu.  Natomiast witamina D, odpowiada za prawidłowy rozwój chrząstek, kości i zębów oraz reguluje gospodarkę wapniowo-fosforową, zapobiegając odwapnieniu kości (m.in. osteoporozie). NNKT korzystnie wpływają na proces widzenia, wzrost kości i zębów oraz układ krążenia. Odpowiadają za prawidłowy rozwój i funkcjonowanie mózgu oraz układu nerwowego. Wspomagają procesy uczenia się, zapamiętywania i koncentracji, powinny więc być niezbędnym elementem diety dzieci i młodzieży.

Kto powinien go stosować?
TRAN NORWESKI W PŁYNIE firmy GAL to doskonała propozycja dla  „MAŁYCH I DUŻYCH”. Składniki w nim zawarte korzystnie wpływają na proces widzenia, wzrost kości i zębów oraz funkcjonowanie układu krążenia. Regularnie stosowany, zapobiega wystąpieniu chorób oczu, chroni przed krzywicą, osteoporozą, problemami dentystycznymi oraz chorobami układu krążenia (np. nadciśnieniem). Wspomaga układ odpornościowy organizmu, poprawia pamięć, koncentrację i proces uczenia się.

TRAN NOREWSKI W PŁYNIE firmy GAL jest preparatem niezwykle wydajnym. Już 2,5 ml (1/2 łyżeczki do herbaty) zaspokaja dzienne zapotrzebowanie organizmu dorosłego w zawarte w produkcie związki i witaminy. Opakowanie 250 ml preparatu zapewnia aż studniową kurację. TRAN  NORWESKI W PŁYNIE (suplement diety) firmy GAL jest dostępny w aptekach. Cena det. (250 ml) – ok.25 zł

Fot. Gal
IP




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat