WĄTROBA – najważniejszy organ naszego organizmu

Suplement diety Livex4TE na wątrobę.
Wątroba (po grecku: hepar) należy do układu pokarmowego i jest największym gruczołem w organizmie człowieka. U mężczyzny osiąga wagę 1500—1700 g, u kobiet 1300-1500 g.

Zbudowana jest z komórek zwanych hepatocytami, które stanowią 60—70% wszystkich komórek znajdujących się w wątrobie.1

Wątroba jest narządem wielozadaniowym, a jej właściwe funkcjonowanie ma ogromny wpływ na pracę całego organizmu.

Funkcje wątroby:

  • Gospodarka węglowodanami – wątroba wytwarza, gromadzi i uwalnia glukozę1;
  • Gospodarka tłuszczowa – wątroba przekształca węglowodany i białka w tłuszcze, dokonuje syntezy lipoprotein, fosfolipidów i cholesterolu (wykorzystywanego w 80% do wytwarzania kwasów żółciowych), jak również rozkłada lipidy do kwasów tłuszczowych1;
  • Gospodarka białkowa – w wątrobie wytwarzane jest 85% wszystkich białek znajdujących się w osoczu (albuminy oraz liczne białka krzepnięcia - w tym protrombina)1;
  • Magazynowanie zapasów witamin: A, D i B12 oraz żelaza1;
  • Odtruwanie organizmu – neutralizuje różne toksyny, w tym alkoholi amoniak (przekształcanie w mocznik), jak również metabolizuje leki itp.1;
  • Wytwarzanie żółci – żółć jest produktem złożonym, niezbędnym do trawienia tłuszczów. Dobowo powstaje jej 250—1100 ml. W jej skład, oprócz wody, wchodzą fosfolipidy, cholesterol, kwasy tłuszczowe, bilirubina, kwasy żółciowe oraz elektrolity1.


Co może szkodzić wątrobie?

  • Alkohol – wątroba jest głównym miejscem metabolizmu alkoholu etylowego3.
  • Nadmiar leków – najczęściej są to leki przeciwbólowe i uspokajające przyjmowane w zbyt dużej ilości4.
  • Wirusy – zapalenie wirusowe wątroby typu A, B i C – zakażenie może nastąpićw wyniku kontaktu z zakażonym pokarmem (wirus typu A), na skutek skażenia różnego rodzaju przyrządów medycznych i niemedycznych (np. podczas wykonywania tatuażu, czy zabiegów kosmetycznych), którymi naruszana jest ciągłość skóry (wirusy typu B i C)5.
  • Zła dieta – spożywanie zbyt tłustych pokarmów, przy niewielkim wysiłku fizycznym powoduje odkładanie się tłuszczu w organizmie i stłuszczenie wątroby6.


Wątroba jako narząd posiada duże zdolności regeneracyjne1

Stosowanie produktów zawierających składniki wspomagające prawidłowe funkcjonowanie wątroby oraz poprawiające trawienie może korzystnie wpłynąć na regenerację komórek wątroby.

LIVEX 4TE® to preparat zawierający aż 4 składniki aktywne tworzące unikalny 4 Liv Complex, w skład którego wchodzą:

  • fosfolipidy (lecytyna sojowa) są składnikiem budulcowym błon komórkowych organizmu7,
  • wyciąg z ziela karczocha – wspomaga prawidłowe procesy trawienne8,
  • ekstrakt z ostropestu plamistego – sprzyja utrzymaniu zdrowej wątroby9,
  • wyciąg z ostryżu długiego - wspomaga prawidłowe funkcjonowanie wątroby,
  • witaminy z grupy B, które przyczyniają się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego.


Zastosowanie:
Zachowanie zdrowej wątroby. Wspomaganie prawidłowego procesu trawienia. Utrzymanie prawidłowego metabolizmu energetycznego.

Porcja produktu zalecana do spożycia w ciągu dnia:
2 razy dziennie po 2 kapsułki. Nie należy przekraczać zalecanej dziennej porcji do spożycia.
Zalecany jest zrównoważony sposób żywienia i zdrowy tryb życia.
LIVEX 4TE® suplement diety.
Sugerowana cena dla pacjenta – około 12,5 zł za opakowanie 60 kapsułek.

1. Prof. dr hab. Jacek Juszczyk, Uniwersytet Medyczny im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu, „Wątroba – budowa i funkcje”, gastrologia.mp.pl.
2. www.pfm.pl/baza_chorob/choroby-ukladu-pokarmowego/rola-watroby-dla-zdrowia
3. Prof. dr hab. Tomasz Mach, dr med. Andrzej Cieślak, Katedra Gastroenterologii, Hepatologii i Chorób Zakaźnych CMUJ Kraków, “Alkoholowe choroby wątroby”, gastrologia.mp.pl.
4. Prof. dr hab. Anna Boroń-Kaczmarska, Katedra i Klinika Chorób Zakaźnych i Hepatologii Pomorski Uniwersytet Medyczny w Szczecinie, “Polekowe uszkodzenia wątroby”, gastrologia.mp.pl.
5. Prof. dr hab. J. Juszczyk, prof. dr hab. M. Pawłowska, “Ostre wirusowe zapalenie wątroby (WZM)”, gastrologia.mp.pl.
6. Dr n. med. Lucyna Pachocka, “Produkty zalecane I przeciwwskazane w chorobach wątroby”, www.dieta.mp.pl.
7. Küllenberg et al., ”Health effects of dietary phospholipids”, Lipids in Health and Disease 2012, 11:3.
8. Lattanzio V., Kroon P. et al., “Globe artichoke: A functional food and source of nutraceutical ingredients”, Journal of functional foods I(2009) 131-144.
9. Sylibum marianum (Milk Thistle), Monograph Alternative Medicine Review Vol. 4, N˚4, 1999.

Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat