Witamina B12 - czy nie brak Ci tego składnika?

Czy nie brak Ci witaminy B12?
Czy dostarczasz sobie wystarczającej ilości witaminy B12? Upewnij się, aby pozostać w dobrym zdrowiu.

Witamina B12 ma ogromny wpływ na organizm. Pomaga na przykład w wytwarzaniu DNA i czerwonych krwinek. Ponieważ organizm nie wytwarza witaminy B12, należy ją pozyskiwać z żywności pochodzenia zwierzęcego lub z suplementów i należy to robić regularnie. Podczas gdy witamina B12 jest przechowywana w wątrobie przez okres do 5 lat, w końcu może wystąpić jej niedobór, jeśli dieta nie będzie zbilansowana odpowiednio, tak aby utrzymać odpowiedni jej poziom.

Ile witaminy B12 powinniśmy przyjmować?

Średnie zalecane dzienne dawki, mierzone w mikrogramach (mcg), różnią się w zależności od wieku:

  • Niemowlęta do 6. miesiąca życia: 0,4 mcg
  • Niemowlęta w wieku 7-12 miesięcy: 0,5 mcg
  • Dzieci w wieku 1-3 lat: 0,9 mcg
  • Dzieci w wieku 4-8 lat: 1,2 mcg
  • Dzieci w wieku 9-13 lat: 1,8 mcg
  • Nastolatki w wieku 14–18 lat: 2,4 mcg
  • Dorośli: 2,4 mcg (2,6 mcg dziennie w przypadku ciąży i 2,8 mcg dziennie w przypadku karmienia piersią)

Źródła witaminy B12

Witaminę B12 można uzyskać z pokarmów pochodzenia zwierzęcego, które zawierają ją naturalnie, lub z produktów nią wzbogaconych. Źródła zwierzęce obejmują produkty mleczne, jaja, ryby, mięso i drób. Jeśli szukasz żywności wzbogaconej w witaminę B12, sprawdzaj etykiety z informacjami o wartościach odżywczych produktu.

Objawy niedoboru witaminy B12:

  • Osłabienie, zmęczenie lub zawroty głowy
  • Kołatanie serca i duszność
  • Blada skóra
  • Gładki język
  • Zaparcia, biegunka, utrata apetytu lub gazy
  • Problemy z nerwami, takie jak drętwienie lub mrowienie, osłabienie mięśni i problemy z chodzeniem
  • Utrata wzroku
  • Problemy psychiczne, takie jak depresja, utrata pamięci lub zmiany w zachowaniu

Niedobór witaminy B12

Jeśli nie masz pewności, czy przyjmujesz odpowiednią ilość witaminy B12, powinnaś wykonać badanie krwi, aby sprawdzić jej poziom. Z wiekiem wchłanianie tej witaminy może być trudniejsze. Bardziej podatną na niedobory witaminy B12 jesteś również, jeśli przestrzegasz diety wegańskiej (co oznacza, że nie jesz żadnych produktów pochodzenia zwierzęcego, w tym mięsa, mleka, sera i jajek) lub jesteś wegetarianinem, który nie je wystarczającej ilości jaj i produktów mlecznych.

Joanna Adamski
(joanna.adamski@dlalejdis.pl)

Fot. freepik.com




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat