ABC kupki niemowlęcia

Jej wygląd a zdrowie maluszka
Troska o prawidłowy rozwój i dobre samopoczucie dziecka to priorytet dla każdego rodzica, szczególnie w okresie 1000 pierwszych dni życia dziecka.

Zdarzają się sytuacje, gdy niemowlę jest płaczliwe i rozdrażnione ze względu na doskwierające mu dolegliwości trawienne. Przydatna w rozwiazywaniu problemów brzuszkowych może okazać się znajomość m.in. skali bristolskiej, czyli klasyfikacji uformowania stolca. Sprawdź, czego na temat zdrowia malucha możesz się dzięki niej dowiedzieć.

Niełatwy początek dla dojrzewającego brzuszka
Układ pokarmowy dziecka rozwija się jeszcze długo po jego narodzinach i jest bardzo wrażliwy. Przykładowo przez 12 miesięcy życia mikrobiota jelitowa malucha, która odpowiada m.in. za wspieranie układu odpornościowego[1], nadal się kształtuje. Jednak – należy to podkreślić – brzuszek na każdym etapie rozwoju potrzebuje szczególnej dbałości i delikatnego traktowania, w tym dopasowanego sposobu żywienia, ponieważ układ pokarmowy niemowlęcia nie umie jeszcze radzić sobie z każdym typem pożywienia.

Kupka pod lupą
Pokarmem, który w początkowym okresie życia najlepiej wpływa na prawidłowy rozwój i funkcjonowanie układu pokarmowego dziecka, jest mleko mamy. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca wyłączne karmienie piersią przez 6 pierwszych miesięcy życia niemowlęcia i jego kontynuację nawet do 2. roku życia lub dłużej, wraz z rozszerzeniem diety.

Jeśli mama z uzasadnionych względów nie może karmić piersią, powinna wraz z lekarzem pediatrą wybrać odpowiednie mleko następne. Przy doborze produktu warto zwrócić uwagę na specyficzne składniki mleka modyfikowanego, istotne dla delikatnego układu pokarmowego malucha, na przykład na zawartość błonnika pokarmowego. Bebiko PRO+ 2 daje małym brzuszkom podwójne wsparcie dzięki wykorzystaniu LACTOFIDUS – procesu inspirowanego naturalnym zjawiskiem fermentacji mlekowej oraz unikalnej kompozycji błonnika GOS/FOS.

Klasyfikacja pomocna dla mamy i taty – skala bristolska
Przydatnym narzędziem dla każdego rodzica, który chce się upewnić, że stan zdrowia jego maleństwa jest prawidłowy, może się okazać bristolska skala uformowania stolca (ang. Bristol Stool Form Scale)[2]. Używając jej, opiekunowie mogą przeanalizować zmiany w wyglądzie kupki dziecka, jednak ważna jest także ogólna obserwacja samopoczucia dziecka. Według skali bristolskiej wyróżnia się 4 typy stolca, a jest to możliwe dzięki ocenie jego kształtu i konsystencji. Oba te czynniki są zależne od tego, ile czasu stolec znajdował się w jelicie grubym. Przykładowo stolec typu 1. zalegał tam najdłużej, a typ 4. – najkrócej. Dowiedz się, czym według tego przewodnika charakteryzuje się każdy z typów kupki.

Typ 1. – TWARDE
Stolec kształtuje się w pojedyncze, zbite grudki. Bardzo często taki wygląd oznacza zatwardzenie, co jest równoznaczne z problemami z wypróżnieniem się u maluszka[3]. Wskazuje na zaparcia – to stolec o wydłużonym kształcie, który jest grudkowaty. Kupka ma wydłużony kształt, a na jej powierzchni widoczne są pęknięcia. Jest to stolec łatwy do wydalenia, który nie powinien niepokoić opiekunów.

Typ 2. – UFORMOWANE
Stolec jest cienki i podłużny, a jednocześnie gładki i miękki – taka kupka nie jest powodem do obaw.

Typ 3. – LUŹNE
Stolec mający miękkie cząstki o wyraźnych krawędziach jest łatwy do wydalenia przez dziecko, jednak jest to oznaką nadchodzącej biegunki. Stolec o nieregularnych krawędziach i charakteryzujący się strzępiastym kształtem – taka kupka zapowiada biegunkę.

Typ 4. – WODNISTE
Stolec jest pozbawiony stałych kształtów, a jego całkowicie wodnista konsystencja może oznaczać infekcje bakteryjną. W takim przypadku należy natychmiast udać się niemowlęciem do pediatry.

[1]: J. Gołąb, M. Jakóbisiak, W. Lasek, T. Stokłosa, Immunologia, Warszawa, Wydawnictwo Naukowe PWN, 2007, s. 272-273.  [2]: The Brussels Infant and Toddler Stool Scale: A Study on Interobserver Reliability. J. Pediatr Gastroenterol Nutr, 2019 Feb; 68(2): 207-213; https://bitssstoolscale.files.wordpress.com/2018/06/bitss-stool-scale_pl.pdf. [3]: Tamże.

Fot. Nutricia
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat