Alergie i nietolerancje pokarmowe u dzieci – czym się różnią i jakie dają objawy?

Czym się różnią i jakie dają objawy alergie i nietolerancje pokarmowe u dzieci.
Alergia pokarmowa pojawia się, gdy nasz organizm nadwrażliwie reaguje na substancje zawarte w pokarmach za pośrednictwem przeciwciał IgE. Jeżeli podłoże patologicznej reakcji na jedzenie jest niezależne od układu immunologicznego, mówimy wtedy o nadwrażliwości (nietolerancji) pokarmowej.

Czym jest alergia pokarmowa?

Alergia na pokarmy często pojawia się już u dzieci po pierwszej ekspozycji na przykład na: orzeszki ziemne, mleko, jajka, ryby lub owoce morza. U dzieci pojawienie się alergii pokarmowej często ma podłoże „uczulenia krzyżowego” – oznacza to, że alergia na pyłki traw lub zbóż jest skorelowana z nadwrażliwością na różne owoce, m.in.: truskawki i jabłka. Wynika to z obecności podobnych białek np. w jabłku i w pyłku brzozy. Przebieg takiej alergii występuje pod postacią „zespołu alergii jamy ustnej”, objawiającego się świądem jamy ustnej, bez objawów ogólnych.

Alergia i nietolerancja pokarmowa – różnice

Różnice pomiędzy alergią i nietolerancją pokarmową możemy omówić na podstawie nadwrażliwości na mleko krowie.

Alergia pokarmowa IgE-zależna (wynikająca z nadwrażliwości układu immunologicznego) jest to bezpośrednia alergia na mleko krowie. Objawia się pokrzywką i świądem, w ciężkiej reakcji mogą wystąpić: wymioty, biegunka, problemy z oddychaniem.

W trakcie diagnostyki, np. u alergologa DP MED, otrzymujemy silnie dodatnie wyniki testów skórnych.

Alergia pokarmowa niezależna od IgE (wynika z innych mechanizmów układu immunologicznego niż przeciwciała IgE) – charakteryzuje się złym przyrostem masy ciała u dziecka oraz obecnością luźnych stolców. Typowe testy skórne mają negatywny wynik. Odstawienie mleka daje poprawę stanu ogólnego dziecka, jednak powrót (próba prowokacyjna) do diety mlecznej wiąże się z nawrotem dolegliwości.

Niealergiczna nadwrażliwość, czyli przejściowa nietolerancja laktozy charakteryzuje się pojawieniem się biegunek i wymiotów u dotychczas zdrowego dziecka lub osoby dorosłej. W diagnostyce można wykorzystać badanie stolca pod kątem wyeliminowania infekcji wirusowej lub bakteryjnej. Przy stawianiu diagnozy często wykorzystujemy fakt, że objawy ustępują wraz z wyeliminowaniem szkodliwego pokarmu. Innym narzędziem jest także „test wodorowy”, który pokazuje, że pacjent nieprawidłowo trawi mleko i dochodzi do procesu fermentacji w jelitach, przez co odczuwane są wzdęcia, bóle brzucha i biegunki.

Objawy alergii i nietolerancji pokarmowych

Najczęstsze objawy alergii i nietolerancji pokarmowych to:

  • zmiany skórne: atopowe zapalenie skóry, pokrzywka, świąd,
  • problemy oddechowe: astma, nieżyt nosa,
  • ze strony układu nerwowego: apatia, nadpobudliwość, problemy ze snem,
  • zaburzenia pracy przewodu pokarmowego: zaburzone łaknienie, biegunki, wymioty, kolki, bóle brzucha, wzdęcia oraz zaparcia.

Leczenie alergii i nietolerancji pokarmowej

W obu przypadkach konieczna jest konsultacja u alergologa. Często uzyskujemy szybką poprawę po wprowadzeniu diety bezmlecznej: u małych dzieci należy stosować mieszanki mleka o znacznym stopniu hydrolizy, u dzieci starszych konieczne jest stosowanie restrykcyjnej diety eliminacyjnej. Pomocne może być zastosowanie probiotyków w celu odbudowania prawidłowej flory bakteryjnej przewodu pokarmowego.

Źródła:

[1] – Lissauer, Pediatria, wyd. V 2019

[2] – https://www.mp.pl/pacjent/pediatria/choroby/choroby-alergiczne/138480,alergia-pokarmowa-u-dzieci




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat