Antyoksydanty – czy są mi potrzebne?

O tym na pewno nie wiedzieliście.
O ważnym wpływie antyoksydantów na organizm mówi się już od dawna, głównie w kontekście procesów starzenia. Nie wszyscy jednak wiedzą, że są one również ważne w walce z innymi chorobami. Jak dostarczać je organizmowi?

Antyoksydanty zwane również przeciwutleniaczami, to substancje, których zadaniem jest walka z wolnymi rodnikami, czyli białkami albo nienasyconymi kwasami tłuszczowymi, które mogą przyczynić się do m.in. rozwoju nowotworów. Wolne rodniki uszkadzają komórki w naszym organizmie, przyspieszając proces starzenia, czyli mówiąc krótko – skracają nasze życie i niszczą naszą urodę. Antyoksydanty neutralizują wolne rodniki, dzięki czemu spowalniają procesy starzenia i potencjalnie chronią przed rozwojem chorób nowotworowych.

Ludzki organizm sam wytwarza tzw. antyoksydanty endogenne, czyli enzymy. To jednak nie wystarczy, aby zneutralizować wszystkie wolne rodniki. W utrzymywaniu zdrowego stylu życia należy pamiętać także o przeciwutleniaczach egzogennych, które można dostarczać samemu, wzbogacając dietę o odpowiednie produkty. Znajdują się one między innymi w owocach i warzywach, ale zawartość zależy bardzo wielu czynników, takich jak sposób uprawy czy przechowywania, których nie sposób zweryfikować w czasie zakupów.

Doskonałym źródłem antyoksydantów jest zielona herbata, jednak herbata, którą często mamy w domu nie nadaje się do tego najlepiej.

Na proces parzenia herbaty zaczęłam zwracać uwagę po chorobie nowotworowej bliskiej mi osoby. Często liście herbaty po transporcie do Polski są zwietrzałe, także mimo, że smak jest rewelacyjny, pijąc napój z takich liści nasz organizm nie otrzyma cennych antyoksydantów. Dodatkowo dostosowanie parametrów parzenia w warunkach domowych jest trudne i wymaga szczególnej uwagi – mówi Monika Kowal, współwłaścicielka i prezeska SOTI Natural.

Zielona herbata jaśminowa SOTI Natural Pearl Jasmin Tea, tak jak wszystkie napoje SOTI, jest parzona na zimno przy ścisłej kontroli piętnastu parametrów, w tym temperatury wody, rodzaju naczynia czy czasu parzenia. Dzięki temu herbaty SOTI zyskują niepowtarzalny smak przy pozyskaniu odpowiedniej ilości antyoksydantów. To wszystko bez dodatku grama cukru czy słodzika.

Nasze napoje są wytwarzane z ekologicznych składników niedaleko plantacji, z których herbaty pochodzą przez co nie wietrzeją w czasie transportu i są świeże. Dzięki unikalnemu procesowi produkcji z kolei zachowujemy maksymalną zawartość cennych antyoksydantów – mówi Monika Kowal, współwłaścicielka i prezeska SOTI Natural.

Zielona jaśminowa herbata SOTI Pearl Jasmin Tea jest jednym z pięciu napojów SOTI Natural. Wszystkie są produkowane z naturalnych, ekologicznych składników przy zachowaniu ścisłych wytycznych dotyczących 15 parametrów procesu parzenia.

Fot. SOTI Natural
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat