Chrupki, płatki, popcorn – popularne przetwory z kukurydzy w diecie dzieci

Dietetyczka tłumaczy, na co zwrócić uwagę, kupując je dla najmłodszych.
Kukurydza i otrzymywane z niej produkty, np. kasza i mąka, mogą pojawić się w diecie dziecka już od momentu rozszerzania diety. W tym czasie dzieci odkrywają nowe smaki, zapachy oraz konsystencje, dzięki czemu ćwiczą motorykę małą oraz rozwijają mowę.

Zdaniem Magdaleny Czyryndy-Koledy, ekspertki kampanii „Kukurydza – źródło zdrowia, energii i smaku”, przetwory kukurydziane wpisują się w obowiązujące zalecenia żywieniowe i mogą ułatwić rodzicom proces rozszerzania diety, jak również wzbogacania jej w późniejszym okresie rozwoju. Specjalistka ds. żywienia omawia zalety niektórych z nich.

Na przekąskę – chrupki kukurydziane
Chrupki kukurydziane otrzymywane są z mąki kukurydzianej i wody. Na rynku dostępne są jednak takie, których skład znacząco wykracza poza powyższe dwa składniki. Przy zakupie produktu kierujmy się jak najprostszą recepturą. – Chrupki „saute” będą źródłem witaminy A, odgrywającej ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu narządu wzroku, a przede wszystkim w odbieraniu bodźców wzrokowych przebiegających w siatkówce oka, witamin z grupy B, które sprzyjają prawidłowej pracy układu nerwowego, a także składników mineralnych: fosforu, wapnia i żelaza. Chrupki smakowe natomiast, o większej zawartości sodu i cukrów prostych, mogą powodować napady głodu powstałe na skutek częstszych skoków glukozy we krwi, dlatego dzieci powinny ich unikać – mówi Magdalena Czyrynda-Koleda.

Chrupki z kukurydzy to wygodna przekąska na spacerze czy podczas zabawy na zewnątrz. Są też lekkostrawne, dlatego mogą być spożywane przez dzieci borykające się z problemami ze strony przewodu pokarmowego. Ponadto ich owalny lub podłużny kształt sprawia, że wspierają u najmłodszych naukę chwytania i samodzielnego jedzenia, a krucha tekstura wspomaga rozwijanie umiejętności gryzienia.

Płatki kukurydziane zamiast czekoladowych
Płatki kukurydziane to produkt atrakcyjny smakowo dla najmłodszych konsumentów, ale również uniwersalny w kuchni: z powodzeniem zastępuje tradycyjną panierkę z jajka i bułki w kotletach mięsnych lub warzywnych. Pokruszone płatki kukurydziane, dodatkowo wymieszane z rozdrobnionymi otrębami bądź orzechami, podnoszą wartość odżywczą dania, jak też ułatwiają jedzenie warzyw, np. w postaci kotletów kalafiorowych. W codziennej diecie płatki mogą być źródłem błonnika pokarmowego, który usprawnia pracę przewodu pokarmowego, zapobiegając zaparciom. – By w pełni skorzystać z zalet płatków kukurydzianych, wybierajmy te produkowane z pełnych ziaren, o krótkim składzie, wolnym od sztucznych barwników, chemicznych konserwantów, cukru i innych substancji słodzących (np. syropu glukozowo-fruktozowego), podnoszących wartość energetyczną końcowego produktu oraz jego indeks glikemiczny. Takie płatki będą też znacznie mniej kaloryczne – przekonuje ekspertka.

Płatki kukurydziane to dobra alternatywa dla słodkich i bardziej kalorycznych kulek czekoladowych i płatków smakowych serwowanych na śniadanie. W duecie z płatkami gryczanymi albo orkiszowymi pełnoziarnistymi, z dodatkiem orzechów niesolonych i owoców, np. malin, truskawek, śliwek, będą się świetnie komponować z jogurtem naturalnym. Taka przekąska zapobiegnie nagłym skokom glukozy we krwi, zapewniając tym samym lepszą koncentrację i skupienie naszego dziecka.

Domowy popcorn zamiast słonych przekąsek
Przygotowany w domu popcorn może zastąpić wysoko przetworzone i słone przekąski, po które sięgają zwłaszcza starsze dzieci i nastolatki. Znajdująca się w nich duża ilość tłuszczów trans przyczynia się do rozwoju nadwagi, otyłości i chorób ze strony układu krążenia w późniejszym wieku. – Tymczasem do przygotowania popcornu, który świetnie sprawdza się podczas domowych seansów filmowych czy imprezy urodzinowej, potrzebujemy jedynie surowych ziaren kukurydzy i oleju rzepakowego oraz, choć niekoniecznie, szczególnie gdy mówimy o diecie dziecka, odrobiny soli. Mała miseczka słonych chipsów dostarcza około 320 kcal, zaś popcornu przygotowanego w domu - tylko nieco powyżej 100 kcal. W porównaniu z chipsami prażona kukurydza cechuje się także niższą gęstością energetyczną, co oznacza, że szybciej czujemy się nasyceni po zjedzeniu miseczki domowego popcornu niż słonej i tłustej przekąski. Jeśli jednak nie przygotowujemy popcornu własnej roboty, wybierajmy w sklepie ten z krótkim składem – wyjaśnia dietetyczka.

Prażona kukurydza, oprócz błonnika pokarmowego, zawiera witaminę A, witaminy z grupy B, wspierającą odporność witaminę C oraz witaminę E o silnej mocy przeciwutleniającej. Nie brakuje w niej również selenu, potasu, miedzi i fosforu. – Pamiętajmy, że wysoka temperatura, której poddawane są ziarna kukurydzy podczas prażenia, może powodować obniżenie poziomu witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, np. witaminy E i A. Dlatego warto zadbać o odpowiednią ilość oleju roślinnego, który wpłynie na zwiększenie przyswajalności wspomnianych witamin – dodaje Magdalena Czyrynda-Koleda.

Ogólnopolska kampania promocyjno-edukacyjna „Kukurydza – źródło zdrowia, energii i smaku”, której organizatorem jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych, sfinansowana jest ze środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych.

Fot. Materiały prasowe
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat