Co powinnyśmy wiedzieć o tarczycy?

Tarczyca - co powinnyśmy o niej wiedzieć?
Na kłopoty z tarczycą kobiety skarżą się częściej. Wszystkiemu winne są hormony. Przewidywania są takie, że na zaburzenia pracy tego gruczołu z czasem cierpieć będzie coraz więcej ludzi.

Gruczoł ten ma wpływ na cały nasz organizm. Dlatego sygnały niedomagania mogą pojawić się ze strony wielu narządów. W przypadku niedoczynności tarczycy najczęściej są to: przybieranie na wadze, zaparcia i wysuszenie skóry, wypadanie włosów, przewlekłe zmęczenie, brak energii i bóle stawów. Gdy borykamy się z nadczynnością tego gruczołu, wystąpić mogą: utrata wagi i częste wypróżnienia, drżenie rąk, kołatanie serca, nerwowość, potliwość - skóra jest ciepła i wilgotna.

Schorzenia te wynikają z nieprawidłowej pracy układu odpornościowego, Tarczyce dotykają dwie takie choroby:

  • Hashimoto - w chorobie tej układ odpornościowy z niewiadomych powodów atakuje tkankę tarczycy. Schorzenie długo nie powoduje objawów i wtedy nie stosuje się żadnej terapii. Dopiero, gdy tarczyca jest zniszczona, pojawia się niedoczynność. I właśnie to zaburzenie się leczy.
  • Choroba Gravesa-Basedowa - w tym przypadku pojawiają się przeciwciała, które pobudzają komórki tarczycy, co prowadzi do jej nadczynności.


Geny odgrywają ważną rolę w rozwoju schorzeń tarczycy. Zwłaszcza w przypadku chorób autoimmunologicznych. Nie znaczy to jednak, że jeśli ktoś z naszych bliskich cierpi na takie schorzenie, to i my również będziemy. Aby rozwinęła się choroba, musi zadziałać dodatkowy czynnik, rodzaj "wyzwalacza". Może to być np. palenie, niedobór selenu, ciąża czy stres.

Istnieje związek między tym, co jemy a funkcjonowaniem tarczycy. W niektórych produktach, np. kalafiorze, kapuście czy orzeszkach ziemnych znajdują się związki zwane itrogenami, które wpływają na metabolizm jodu, ograniczając jego stężenie w organizmie. Prowadzi to do zmniejszenia produkcji hormonów tarczycy. Poza tym na pracę tarczycy wpływają zawarte w żywności przetwarzanej substancje takie jak azotyny, fluor, mangan i inne. Jeśli jemy za dużo produktów wysokoprzetworzonych i konserwowanych, szkodzimy tarczycy. A jakie składniki służą tarczycy? Bezpośredni wpływ na jej pracę mają jod, selen, żelazo oraz cynk. Źródłem jodu są ryby morskie (makrela, dorsz); żelazo znajdziemy m.in. w mięsie, żółtku i otrębach pełnoziarnistych; selen jest zawarty w rybach i nasionach strączkowych; źródła cynku to mięso, cebula, rośliny strączkowe, nasiona dyni i słonecznika.

Jeśli podejrzewamy, że możemy mieś problem z tarczycą, trzeba wykonać badania krwi: oznaczenie TSH i wolnych hormonów tarczycy. Dodatkowo lekarz może zlecić np. oznaczenie miana przeciwciał przeciwtarczycowych i USG. Wynik TSH w normie nie zawsze oznacza, iż tarczyca pracuje prawidłowo. Dlatego zawsze należy je konsultować z lekarzem.

Podstawą leczenia niedoczynności jest podawanie hormonu tarczycy. W przypadku nadczynności do wyboru mamy kilka sposobów terapii: leki przeciwtarczycowe, ablacja jodem radioaktywnym i w szczególnych przypadkach - operacja. Sposób leczenia zależy od objawów, przyczyny oraz zaawansowania choroby. Lekarz endokrynolog dobierze odpowiednią kurację.

Klaudia Kwiatkowska
(klaudia.kwiatkowska@dlalejdis.pl)

Fot. freepik.com




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat