Stres może dewastować nasze zdrowie na wiele sposobów. Szczególnie mocno uderza w układ pokarmowy, a jego objawy są bardzo indywidualne. U niektórych osób stres wzmaga ochotę na przekąskę, ponieważ kortyzol - hormon stresu, może powodować chęć na szybkie zapewnienie energii, czyli np. ochotę na węglowodany. Można też całkowicie stracić apetyt, ponieważ inne hormony uwalniane przez organizm pod wpływem stresu, takie jak adrenalina, mogą tłumić głód. U znerwicowanych ludzi mogą również występować objawy żołądkowo-jelitowe będące odpowiedzią na stres, takie jak nudności, ból lub rozstrój żołądka, które mogą dodatkowo utrudniać jedzenie. Pomijanie posiłków może prowadzić do zmian nastroju, zmęczenia i jeszcze gorszego samopoczucia.
Zanim cokolwiek zjesz, uspokój swoje nerwy np. prostymi ćwiczeniami oddechowymi. Krótkotrwały stres może zabijać apetyt, ponieważ trudne sytuacje powodują reakcję „walcz lub uciekaj” i spowalniają trawienie. Aby temu przeciwdziałać, możesz spróbować relaksujących ćwiczeń oddechowych, co zajmuje tylko kilka minut i można je wykonać praktycznie w każdej sytuacji.
Podczas mocno stresujących etapów w życiu planuj posiłki z wyprzedzeniem, zaopatrując się w gotowe, proste produkty spożywcze. Zamiast rezygnować z pełnego żołądka, gdy nie masz sił na gotowanie, podejdź do problemu praktycznie i skorzystaj z gotowych lub szybkich do przygotowania dań. W takich sytuacjach kluczowe jest również znalezienie równowagi między opcjami, które sprawią ci przyjemność, a tym, co nie zaszkodzi Twojemu organizmowi. Postaw na lekkie i dobre dla Twojego organizmu przekąski i małe porcje, takie jak jogurt ze świeżymi owocami i granolą, pokrojone warzywa z ulubionym hummusem, kurczak z ryżem lub komosą ryżową, ulubione pieczywo, masło orzechowe czy koktajl bananowy z mlekiem migdałowym. Posiadanie w lodówce łatwo dostępnych i przyjaznych dla brzucha przekąsek sprawia, że zwiększa się prawdopodobieństwo sięgnięcia po nie.
Gdy znajdujesz się w wysokim stresie, szczególnie ważne jest również skupienie się na posiłkach. Zanim zabierzesz się do jedzenia, wycisz powiadomienia, wyłącz komputer i usiądź wygodnie. Unikaj pokusy jedzenia podczas spotkania w pracy online lub podjadania podczas sprawdzania e-maili. Bezmyślne jedzenie, gdy jesteś zestresowana, to niezawodny sposób na rozstrój żołądka. Skieruj uwagę na to, co znajduje się na Twoim talerzu i nie spiesz się podczas posiłku. Dokładne przeżuwanie pokarmu stymuluje uwalnianie w ślinie enzymów trawiennych, które rozkładają cząsteczki jedzenia na mniejsze kawałki, które są łatwiejsze do metabolizowania przez żołądek. Uważne jedzenie może też odwrócić twoją uwagę od niepokojących myśli.
Joanna Adamski
(joanna.adamski@dlalejdis.pl)
Fot. freepik.com