Cudowna moc w niepozornych owocach

Aronia i czarna porzeczka - cudowna moc w niepozornych owocach.
W sezonie letnim znacznie łatwiej jest nam zaopatrzyć się w soczyste oraz świeże owoce, takie jak aronia czy czarna porzeczka.

Smakują one wyśmienicie tuż po zerwaniu z krzaka, czy w postaci domowych przetworów bądź aromatycznych soków. Jednak często nie zdajemy sobie sprawy, że oprócz doskonałych walorów smakowych, owoce te są naturalnym lekarstwem.

Aronia – zdrowie w naturze
Aronia oraz porzeczka, choć tak niepozorne, kryją w sobie cały pakiet usług prozdrowotnych. Dodają energii, usuwają zmęczenie, zarówno fizyczne jak i psychiczne. Jak podkreśla ekspert firmy Alfa – producenta ALFA NECTARU, powstałego na bazie tych owoców „regularne spożywanie aronii zapobiega chorobom nowotworowym, hamuje procesy starzenia, wspomaga ściany naczyń krwionośnych, łagodzi dolegliwości trzustki i wątroby oraz wpływa na przemianę materii. Ponadto, powinny zażywać ją osoby szczególnie podatne na stres”. Owoce aronii mają dodatkowo działanie oczyszczające, wspomagające pozbywanie się z organizmu metali ciężkich (np. ołowiu). Dodatkowo, aronia jest niezwykle bogata w antocyjany, które mają zbawienny wpływ na wzrok, co jest szczególnie ważną informacją jeżeli spędzamy długie godziny przed komputerem. Nie powinno się o niej zapominać szczególnie w okresie letnim, gdyż chroni skórę przed szkodliwym promieniowaniem UV. Ciekawostką jest fakt, że owoce aronii można stosować również w formie maseczki, która wykazuje wówczas działanie bakteriobójcze oraz ściąga rozszerzone pory.

Czarna porzeczka chorobie mówi „nie”
Wysokie walory odżywcze oraz zdrowotne ma także czarna porzeczka. Owoc ten powszechnie stosowany jest w leczeniu chorób reumatycznych, stanów zapalnych jamy ustnej, anginy, chrypki i kaszlu, kamicy dróg moczowych. Co więcej działa przeciwzapalnie i ściągająco na błony śluzowe żołądka i jelit, a także hamuje rozwój drobnoustrojów przewodu pokarmowego. Warto wspomnieć, że w jednej garści porzeczek znajduje się dobowe zapotrzebowanie organizmu na witaminę C. Nie da się jej przedawkować, dlatego kawosze oraz palacze, z racji podwójnego zapotrzebowania, mogą zajadać się nimi do woli. Ponadto czarna porzeczka bogata jest w rutynę, która poprawia kondycję cery trądzikowej oraz w cynk, który w połączeniu z siarką wzmacnia włosy oraz paznokcie. Warto też wspomnieć o nagromadzeniu w czarnej porzeczce soli mineralnych (potas, wapń, fosfor i magnez) i mikroelementów (jod, cynk, żelazo, mangan), co w przypadku owoców jest niezwykle rzadkie.

Mimo cennych wartości odżywczych aronii i porzeczki, owoce te często schodzą na drugi plan, gdyż zazwyczaj sięgamy po inne źródła witamin. Jest to duży błąd, biorąc pod uwagę fakt, że aronia i czarna porzeczka są jednymi z najzdrowszych owoców w naszej strefie klimatycznej. Zatem warto o nich pamiętać nie tylko podczas przygotowywania posiłków, lecz również traktować je jako naturalny odpowiednik lekarstw. Tak jak czyniły to nasze babcie, podając nam do picia ciepłą herbatę z sokiem z tych owoców. Zdecydowanie nie powinniśmy ich ignorować i idąc za ich przykładem do woli korzystać z cudownych darów natury.

Fot. Alfa
IP




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat