Dieta z głową

Zdrowie od najmłodszych lat.
Prawidłowe żywienie jest kluczowe dla rozwoju dziecka już od okresu prenatalnego. Jednak co dokładnie oznacza „zdrowa dieta” i jakie produkty warto wybierać, by dziecięcy mózg i układ nerwowy mogły dobrze się rozwijać? O wartościowych składnikach, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu maluszka, opowiada Karolina Możdżeń, ekspertka marki Mama i ja – wody źródlanej dedykowanej dzieciom i kobietom w ciąży.

Witamin, minerałów oraz makroskładników jest wiele, a każdy z nich pełni określoną funkcję. Szczególne znaczenie dla prawidłowego rozwoju mózgu dziecka mają kwas foliowy oraz kwas omega 3, które wpływają m.in. na kształtowanie procesów związanych z koncentracją i zapamiętywaniem.

Zielone warzywa, ryby i oleje
Rolą kwasu foliowego w trakcie rozwoju płodowego jest zamknięcie cewy nerwowej, z której kształtuje się układ nerwowy płodu. Kwas ten wpływa też na syntezę DNA oraz produkcję czerwonych krwinek, a w późniejszym wieku – na pamięć i zdolność dziecka do koncentracji, wyjaśnia Karolina Możdżeń. Dużo kwasu foliowego zawierają m.in. zielone warzywa liściaste, nasiona roślin strączkowych, kiełki pszenicy, pełne ziarna zbóż, orzechy oraz owoce: pomarańcze, kiwi, truskawki, maliny.

Warto zadbać też o właściwą podaż kwasów omega-3. DHA stanowi budulec 50% błon komórkowych neuronów kory mózgowej oraz wchodzi w skład błon komórkowych czopków i pręcików siatkówki oka, mówi ekspertka. Istnieje wiele badań świadczących o wpływie kwasów omega-3 na procesy uczenia oraz zapamiętywania. Dobrym źródłem tych kwasów są ryby oraz oleje roślinne np. lniany czy z wiesiołka.

Spokojna głowa i zbilansowana dieta
Przy komponowaniu posiłków warto pamiętać o zasadach piramidy żywieniowej najmłodszych: fundamentalne znaczenie ma aktywność fizyczna, połączona z dużą podażą warzyw i owoców, dopełnionych węglowodanami. W dalszej kolejności znajdują się nabiał, ryby, mięso i tłuszcze.

Bardzo ważne jest również odpowiednie nawodnienie organizmu, dlatego należy podawać dziecku do picia naturalną, niegazowaną wodę źródlaną, jak na przykład certyfikowana woda Mama i ja, zwraca uwagę Karolina Możdżeń. I dodaje: Jako woda niskozmineralizowana i o niskiej zawartości sodu, Mama i ja jest w pełni bezpieczna dla dziecka. Nawodnienie umożliwia prawidłowy rozwój tkanekni funkcjonowanie dziecięcego mózgu, w istotny sposób wspomagając m.in. umiejętność koncentracji.

Rozwojowi dziecięcego mózgu sprzyja witamina D, a także witaminy z grupy B, znajdujące się w zielonych i strączkowych warzywach, orzechach, mięsie, rybach czy nabiale. Ważną funkcję pełni także żelazo, którego źródłem mogą być produkty zbożowe, strączki, orzechy, nasiona i ziarna. Zapotrzebowanie organizmu na cynk reguluje dostarczanie posiłków zawierających kaszę, jaja, nasiona lub mięso, zaś selenu dostarczają np. orzechy brazylijskie czy grzyby. Cenny magnez występuje w produktach zbożowych, ziemniakach, strączkach i orzechach.

Dieta z głową to odżywianie, które pozytywnie wpływa na rozwój mózgu i funkcji poznawczych dziecka. Podstawą jadłospisu powinna być różnorodność dań, bazowanie na świeżych, sezonowych warzywach oraz ograniczenie do minimum słodyczy, dań fast food i produktów przetworzonych.

Fot. Mama i ja
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat