W podkręceniu naszej odporności pomogą nam produkty, których warto na co dzień używać w naszej kuchni. To skarbnica wzmacniających witamin i minerałów.
Natka pietruszki - dobre źródło witaminy C
Ten zielony skarb natury chroni nas prawie przed wszystkim. Działa przede wszystkim przeciwzapalnie, oczyszcza krew i wątrobę, usuwa toksyny z organizmu, działa moczopędnie oraz stymuluje produkcję kolagenu. Świeża natka pietruszki dodawana do potraw poprawia trawienie i odżywia. Jest źródłem żelaza, kwasu foliowego, magnezu, wapnia, potasu, fosforu, cynku, miedzi, witaminy C, której ma zdecydowanie więcej niż cytrusy.
Najsilniejsze działanie zdrowotne wykazuje świeży imbir. Zawiera on olejki eteryczne, których nie znajdziemy już w imbirze sproszkowanym. Dlatego warto sięgać o te aromatyczne i rozgrzewające kłącza z warzywniaka. Imbir działa antybakteryjnie, antywirusowo, przeciwpasożytniczo, przeciwzapalnie i przeciwbólowo. Poprawia krążenie w zatokach, a więc gdy tylko łapie nas katar, warto od razu sięgnąć po świeży imbir. Ma również działanie rozgrzewające, dlatego w naparach warto łączyć go np. z miodem, syropem z kwiatów bzu czarnego czy syropem mniszka lekarskiego.
Czarna porzeczka jest na drugim miejscu pod względem zawartości witaminy C, tuż po dzikiej róży. Po te skarby natury profilaktycznie powinniśmy sięgać jak najczęściej. Idealnie sprawdzają się przy przeziębieniach, kaszlu, obniżonej odporności, słabych naczyniach krwionośnych, osłabieniu organizmu. W owocach czarnej porzeczki znajduje się też bardzo dużo flawonoidów, które działają przeciwutleniająco, zmniejszają stany zapalne w organizmie, opóźniają procesy starzenia, stabilizują ciśnienie krwi.
Czosnek działa antybakteryjnie, antywirusowo, przeciwgrzybicznie, przeciwpasożytniczo, przeciwalergicznie i antymiażdżycowo. Poprawia pracę jelit i zawartych w nich bakterii probiotycznych. Działa przeciwbólowo, a stosowany przez dłuższy czas potrafi rozpuścić blaszkę miażdżycową. Warto jednak pamiętać, aby z czosnkiem nie przesadzać - nie powinniśmy spożywać więcej niż 2 ząbki czosnku naraz. Trzeba też sprawdzać, jaki czosnek kupujemy - najlepszy jest polski. Warto też sięgnąć po czosnek niedźwiedzi. Podobnie jak naturalny czosnek uznawany jest za roślinny antybiotyk i idealnie sprawdza się w czasie przeziębienia i grypy. W sposób naturalny wzmacnia odporność, pobudza procesy trawienne, ale też rozrzedza krew, obniża cholesterol, zapobiega sklejaniu się płytek krwi. To prawdziwa bomba witaminowa, która idealnie sprawdza się jako dodatek do zup, sałatek czy kanapek, zapiekanych warzyw i hummusu.
Klaudia Kwiatkowska
(klaudia.kwiatkowska@dlalejdis.pl)
Fot. freepik.com