FineDiningWeek® 2024 za nami!

Najlepsze restauracje wybrane – poznajcie wyniki Plebiscytu Gości
FineDiningWeek® słynie z niezapomnianych doświadczeń kulinarnych i wykwintnych opowieści. Tegoroczna edycja właśnie dobiegła końca. Od 3 lipca do 11 sierpnia festiwalowicze odkrywali nowy wymiar smaków, delektując się wyrafinowanymi daniami harmonijnie skomponowanymi przez najlepszych Chefów. W tym czasie festiwalowe restauracje odwiedziło prawie 15 000 Gości!

Wspomnienia  #wHarmonii
Letni czas pełen kulinarnych uniesień już za Gośćmi tegorocznej edycji Festiwalu, którzy tłumnie ruszyli odkrywać polskie restauracje klasy premium. Dzięki specjalnej propozycji mieli szansę na poszerzenie kulinarnych horyzontów i delektowanie się unikalnymi smakami, niedostępnymi na co dzień. Polskie restauracje premium tego lata otworzyły swoje drzwi dla blisko 15 000 Gości i przygotowały 75 000 dań oraz 15 000 amuse-bouche! Festiwalowa, bardzo atrakcyjna cenowo oferta stworzyła atmosferę zachęcającą do eksperymentowania z kuchnią i otwarcia się na nowe doznania oraz miejsca.

- Bardzo się cieszymy, że tegoroczna edycja FineDiningWeek® miała rekordową frekwencję i przyczyniła się do zapełnienia restauracji premium w okresie wakacyjnym. Misja przybliżania Gościom świata fine diningu trwa i widzimy jej efekty - coraz więcej osób otwiera się na nowe doświadczenia restauracyjne. - zauważa Marcin Wawrzeń, Dyrektor Festiwalu – Fine dining staje się coraz popularniejszy i coraz bardziej dostępny. Widzimy to zarówno w nowym podejściu restauracji do tworzenia menu, jak i w otwartości Gości.

Festiwalowe restauracje to TOP polskiej sceny gastronomicznej. Mistrzowskie menu przygotowane przez krakowską Folgę czy Kameralna Jedzenie i Wino we Wrocławiu to coś, co Goście zapamiętają na długo. Wśród najlepszych kulinarnych wspomnień na pewno pozostaną też potrawy serwowane przez Chefa Marcina Przybysza w warszawskiej Epoce, halibut z białą czekoladą w BOSCO czy Chefa łódzkiej restauracji Ramki, w której Goście mogli spróbować duetu jagnięcego z musem jabłkowym z dodatkiem sosu winnego podanego z sufletem z pieczonego czosnku. Wśród restauracji wartych zapamiętania na pewno znalazły się m.in. krakowska Amarylis, łódzki Przystanek Czekaj, poznański Klimat by Wojciech Klimas czy POSTO, trójmiejska Osteria Fino oraz Villa Eva, wrocławskie OKWineBar i Pałac Mojęcice. W Warszawie harmonię smaków Goście mogli odkrywać m.in. w La Rotisserie, Venti-tre w Regent Warsaw Hotel 5*, Elixir by Dom Wódki, Kręgliccy Opasły Tom,  Papu, Mokolove, inAzia, Koneser Grill, Ogień czy Woda, Restauracja Florian, Prodiż Warszawski, Terra, Future and Wine, Stolica, Stara Wozownia w Pałacu Mała Wieś, HUB Praga, Mozaika Restauracja, Mon Ami, Restauracja U Wieniawy, inAzia Omakase, Primitivo, Warszawski Sen, Enoteka Warszawska oraz Green Table Bistro.

Laureaci Plebiscytu Gości FineDiningWeek®
W ramach drugiego największego w Polsce Plebiscytu restauracji premium Goście oceniali pięć aspektów doświadczenia restauracyjnego – przystawkę, danie główne, deser, obsługę oraz atmosferę. Wybrali też najlepsze debiuty i najpopularniejsze restauracje Festiwalu. Zwycięzcą ogólnopolskiego Plebiscytu Gości zostało Butchery&Wine z Gdyni. Na drugim miejscu uplasowała się inAzia w Sheraton 5* w Warszawie, a podium zamyka Nota_Resto by Tomasz Leśniak z Krakowa. Gorąco gratulujemy wszystkim zwycięzcom i życzymy dalszych sukcesów!

Najlepsze restauracje w FineDiningWeek® w kategoriach ogólnopolskich:

  • 1 Miejsce w Polsce: Butchery & Wine (Gdynia)
  • 2 Miejsce w Polsce: inAzia w Sheraton 5* (Warszawa)
  • 3 Miejsce w Polsce: Nota_Resto by Tomasz Leśniak(Kraków)
  • Najlepsze Menu w Polsce: Butchery & Wine (Gdańsk)
  • Najlepsza Obsługa w Polsce: Elixir by Dom Wódki (Warszawa)
  • Najlepsza Atmosfera w Polsce: Heksagon 2.0 (Łódź)
  • Najpopularniejsza Restauracja w Polsce: Niesztuka (Gdańsk)
  • Najlepsze Doświadczenie Specjalne w Polsce: EPOKA (Warszawa)
  • Najlepszy Debiut w Polsce: Warszawski Sen by Mateusz Gessler (Warszawa)

Pełne wyniki Plebiscytu w kategoriach ogólnopolskich oraz regionalnych znajdziesz w branżowym magazynie RestaurantClub-Weekly! Bądź na bieżąco z wiadomościami z kulinarnego świata na Weekly!

10 lat kulinarnych odkryć!
W trakcie 10 lat działalności RestaurantClub stworzył i zorganizował kilkadziesiąt festiwali restauracyjnych, które należą do najbardziej popularnych wydarzeń kulinarno-kulturalnych na świecie. Ich historia rozpoczęła się jesienią 2014 roku od Festiwalu Warsaw RestaurantWeek®, a już wiosną kolejnego roku inicjatywa stała się ogólnopolska. W kolejnych latach RestaurantClub stworzył portfolio kulinarnych Festiwali, których misją jest otwieranie restauracji na Gości, a Gości na nowe doświadczenia. Na foodies poszukujących nowych doznań smakowych jeszcze w tym roku czekają jesienne edycje RestaurantWeek® oraz BreakfastWeek. By nie przegapić licznych inicjatyw promocyjnych, kulinarnych i festiwalowych warto zapisać się na newsletter RestaurantClub.

Fot. Materiały prasowe
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat