Zacznijmy od sprawdzenia, jak dobrać sos do dań mięsnych.
Różne rodzaje mięs wymagają innego podejścia w kuchni i – jak z pewnością się domyślasz – towarzystwa na talerzu. W praktyce wygląda to następująco:
Sposób, w jaki przygotowujesz mięso, ma duże znaczenie. Przykładowo dania grillowane rewelacyjnie współgrają z sosem BBQ lub pikantnym na bazie papryki. Pieczone potrawy warto podawać w duecie z sosem śmietanowym lub grzybowym, podczas gdy do smażonego mięsa możesz dodawać nuty kwaśne lub ostre. Ciekawą opcją jest połączenie tych dwóch smaków w formie sosu sweet chilli.
Dobór sosu może wynikać z inspiracji kuchnią świata. W tej francuskiej dominują klasyczne dodatki na bazie masła, wina i bulionu, takie jak beurre blanc czy velouté. W azjatyckiej dominuje sos sojowy, a także teriyaki, hoisin lub na bazie mleczka kokosowego. Natomiast bliższa Polsce kuchnia śródziemnomorska obfituje w dodatki na bazie pomidorów, z octem balsamicznym lub bazyliowe.
Dania mięsne to nie wszystko! Równie doskonałym pomysłem jest serwowanie warzyw z lekkim sosem, które podkreślą smak świeżych produktów. To np.:
Do makaronu pasuje sos pomidorowy, aglio e olio, serowy lub śmietankowy. Z kolei ryby i owoce morza można serwować w towarzystwie dipów cytrusowych, maślanych, koperkowych, z dodatkiem białego wina lub popularną marinarą.
Wolisz dania kuchni polskiej i europejskiej – gołąbki, placki ziemniaczane lub udko z kaczki – ze świeżo przygotowanym sosem? W takim razie Bistro na Talerzu to restauracja w Śremie, którą musisz odwiedzić!
Artykuł sponsorowany