Jak dobrać sos do mięsa i innych potraw?

Dobieramy sos do mięsa i innych potraw.
Sos to niezbędny składnik wielu dań, nadający im wyjątkowego smaku, aromatu i charakteru. Dobór odpowiedniego dodatku do mięsa, warzyw czy makaronu może podkreślić walory potrawy, a czasem wręcz zadecydować o jej sukcesie na stole. Jak jednak dobrać sos, aby idealnie komponował się z daniem? Oto praktyczne wskazówki.

Zasady doboru sosów do mięsa

Zacznijmy od sprawdzenia, jak dobrać sos do dań mięsnych.

Rodzaj mięsa

Różne rodzaje mięs wymagają innego podejścia w kuchni i – jak z pewnością się domyślasz – towarzystwa na talerzu. W praktyce wygląda to następująco:

  • Mięso białe (kurczak, indyk) świetnie współgra z lekkimi sosami, np. śmietanowymi, ziołowymi lub cytrusowymi.
  • Mięso czerwone (wołowina, dziczyzna) najlepiej komponuje się z intensywnymi i wyrazistymi sosami, takimi jak sos pieczeniowy, bordoski lub z czerwonego wina.
  • Wieprzowina dobrze smakuje z sosami owocowymi (np. śliwkowym czy jabłkowym), musztardowymi oraz na bazie wina.

Metoda przygotowania

Sposób, w jaki przygotowujesz mięso, ma duże znaczenie. Przykładowo dania grillowane rewelacyjnie współgrają z sosem BBQ lub pikantnym na bazie papryki. Pieczone potrawy warto podawać w duecie z sosem śmietanowym lub grzybowym, podczas gdy do smażonego mięsa możesz dodawać nuty kwaśne lub ostre. Ciekawą opcją jest połączenie tych dwóch smaków w formie sosu sweet chilli.

Różne kuchnie świata

Dobór sosu może wynikać z inspiracji kuchnią świata. W tej francuskiej dominują klasyczne dodatki na bazie masła, wina i bulionu, takie jak beurre blanc czy velouté. W azjatyckiej dominuje sos sojowy, a także teriyaki, hoisin lub na bazie mleczka kokosowego. Natomiast bliższa Polsce kuchnia śródziemnomorska obfituje w dodatki na bazie pomidorów, z octem balsamicznym lub bazyliowe.

Jak dobrać sos do innych potraw?

Dania mięsne to nie wszystko! Równie doskonałym pomysłem jest serwowanie warzyw z lekkim sosem, które podkreślą smak świeżych produktów. To np.:

  • śmietanowe lub jogurtowe dipy z dodatkiem czosnku czy ziół do warzyw pieczonych,
  • sos holenderski lub maślany z odrobiną cytryny do warzyw na parze,
  • winegret, sos jogurtowy lub na bazie oliwy i octu balsamicznego do sałatek.

Do makaronu pasuje sos pomidorowy, aglio e olio, serowy lub śmietankowy. Z kolei ryby i owoce morza można serwować w towarzystwie dipów cytrusowych, maślanych, koperkowych, z dodatkiem białego wina lub popularną marinarą.

Wolisz dania kuchni polskiej i europejskiej – gołąbki, placki ziemniaczane lub udko z kaczki – ze świeżo przygotowanym sosem? W takim razie Bistro na Talerzu to restauracja w Śremie, którą musisz odwiedzić!

Artykuł sponsorowany




Społeczność

Newsletter

Reklama

 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat