Jak wybrać najlepszą zgrzewarkę?

Pakowanie próżniowe zapobiega marnowaniu żywności.
Każdemu z nas zdarza się czasem znaleźć na dnie lodówki przeterminowany jogurt, kilka plastrów wędliny, która powoli zmienia kolor, czy zwiędnięte warzywa. Sposobem na przedłużenie terminu przydatności do spożycia produktów spożywczych jest pakowanie próżniowe. Jaką zgrzewarkę wybrać i czym się kierować przy wyborze? Rożne modele urządzeń, dopasowane do potrzeb użytkowników ma w swojej ofercie marka FoodSaver.

Pakując jedzenie próżniowo redukujemy ilość wyrzucanej żywności, poprzez znaczące i wydłużenie jej terminu przydatności do spożycia. O ile w tradycyjnej zamrażarce mięso np. kurczak może pozostawać przez 6 miesięcy, to pakowane próżniowo możemy przechowywać od 2 do 3 lat. Do listy zalet tego rodzaju pakowania produktów spożywczych możemy jeszcze dopisać tę, że zawsze mamy pod ręką małe porcje serów, mięsa czy warzyw na okoliczność wizyty niespodziewanych gości. Pamiętajmy też, że pakowanie próżniowe jest procesem odwracalnym, co pozwala na ponowne ugotowanie czy włożenie do lodówki.

Pionierem i liderem w tej kategorii jest marka FoodSaver. Jej produkty pozwalają na 5 razy dłuższe utrzymanie żywności w optymalnym stanie, przy zachowaniu pełni aromatów i składników odżywczych. Warzywa, owoce czy produkty mięsne zachowają swój intensywny kolor, świeżość i przede wszystkim smak. System FoodSaver został zaprojektowany w taki sposób, by usunąć powietrze ze specjalnie zaprojektowanych worków, pojemników i folii tak, by żywność zamknięta była w próżni. Wszystkie zgrzewarki FoodSaver mają łatwy mechanizm zamykania, są wyprodukowane z nowoczesnych materiałów, redukujących ślady palców, pakują próżniowo i zgrzewają, mają kontrolki postępu pracy oraz wyjmowane tacki ociekowe.

Szeroki wybór modeli daje możliwość dobrania produktu do własnych potrzeb. Czym się zatem kierować przy wyborze urządzenia do próżniowego pakowania? Na co, oprócz ceny, należy zwrócić uwagę? Warto przede wszystkim zastanowić się, ile możemy przeznaczyć miejsca w kuchni na zgrzewarkę. Jeśli musimy się ograniczać najlepiej wybrać model dający możliwość przechowywania w pionie. Niektóre wersje mają wbudowany schowek na rolkę i gilotynę. Część z nich ma funkcję pakowania produktów wilgotnych oraz suchych. W ofercie FoodSaver istnieją też zgrzewarki, które posiadają tryb do marynowania, oraz podwyższony kąt zgrzewania, przydatny w przypadku produktów płynnych. Dwa spośród wszystkich modeli FoodSaver mają dodatkowo umieszczoną na topie urządzenia gilotynę, która umożliwia szybkie tworzenie torebek.

Do każdego urządzenia można dobrać akcesoria takie jak pojemniki, worki i folie, które umożliwią przechowywanie różnego rodzaju żywności bez dostępu powietrza.

Fot. FoodSaver
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat