Anemia, zwana inaczej niedokrwistością, wiąże się z ilością krwinek czerwonych we krwi. Objawami anemii są między innymi senność, zawroty głowy, suche i łamliwe włosy, kołatanie serca czy problemy z koncentracją i pamięcią.
By temu zapobiec, warto wzbogacić swoją codzienną dietę o elementy, które zawierają naturalne pokłady żelaza. Znajduje się ono zarówno w produktach roślinnych, jak i zwierzęcych. Prawdą jest jednak, że lepiej przyswaja się żelazo z produktów mięsnych.
Oto kilka produktów, które posiadają duże ilości żelaza:
- Mięso - wołowina, kurczak, jagnięcina, wieprzowina i indyk są dobrym źródłem żelaza. Nie ma co ukrywać – od najmłodszych lat mama kazała jeść wątróbkę, która posiada najwięcej pokładów żelaza.
- Owoce morza - krewetki, małże i ostrygi są też pełne żelaza, podobnie jak mięso.
- Tofu - to nie tylko doskonałe źródło żelaza, ale również białka. Trzeba mieć na uwadze, żeby unikać spożywania tofu z dodatkiem wapnia, ponieważ żelazo nie będzie dobrze przyswajane.
- Fasola – tak jak w przypadku tofu, jest znakomitym źródłem żelaza i białka.
- Suszone owoce - morele, brzoskwinie, rodzynki i śliwki to także doskonałe źródło żelaza. Poza tym stanowi pyszną i zdrowa przekąskę!
- Orzechy – praktycznie każdy rodzaj orzechów zawiera w sobie mnóstwo żelaza.
- Pestki dyni - najlepiej spożywać je świeże, prosto wyjęte z dyni, gdyż prażone zawierają mniej żelaza.
Klaudia Kwiatkowska
(klaudia.kwiatkowska@dlalejdis.pl)
Fot. pixabay.com