Jakie składniki wykorzystywane są w popularnych kuchniach świata?

Popularne sosy od WSP Społem Kielce.
Niemal każdą kuchnię świata wyróżniają unikalne, charakterystyczne dla danego regionu składniki. W przypadku Azji Południowo-Wschodniej są to na przykład sos sojowy, glony nori i ryż, w Ameryce Południowej na każdym kroku spotkamy kukurydzę i maniok, a na Bliskim Wschodzie – kuskus czy pastę sezamową.

Mimo że prawie każdy kraj może pochwalić się charakterystyczną kuchnią i lokalnymi produktami, istnieją również składniki, które tak samo dużą popularnością cieszą się w większości miejsc na świecie. Wymienić wśród nich można majonez, ketchup czy musztardę – sosy, które wszyscy znamy bardzo dobrze.

3 sosy niezbędne w każdej kuchni
Ketchup – Kurczak po koreańsku, japoński „omlet” okonomiyaki i amerykańskie hot-dogi – co łączy te trzy potrawy? Ketchup! Wydawać by się mogło, że to sos, który znajdziemy przede wszystkim w kuchni amerykańskiej i europejskiej, jednak nic bardziej mylnego – także w Azji i innych zakątkach globu cieszy się on niemałym powodzeniem.

Majonez – Drugi z najczęściej używanych sosów świata to oczywiście majonez. Ten składnik również cieszy się bardzo dużą popularnością w Azji, np. w Japonii. Sięgają po niego też mieszkańcy Ameryki Południowej, a szczególnie Chile, które może pochwalić się trzecim miejscem na świecie pod względem ilości majonezu spożywanego rocznie przez jednego mieszkańca (i pierwszym w Ameryce Łacińskiej!). W Polsce sos ten również budzi niemało emocji – niemal każdy bez dłuższego zastanowienia odpowie na pytanie o swoją ulubioną markę. Wśród kultowych produktów zdecydowanie należy wymienić Majonez Kielecki, który, co ciekawe, dostępny jest również w większości europejskich państw, a nawet w Stanach Zjednoczonych czy Ameryce Południowej.

Musztarda – wywodząca się z francuskiego miasta Dijon musztarda także znajduje się w czołówce najpopularniejszych sosów świata. Nie może zabraknąć jej w amerykańskich hot-dogach i burgerach oraz w kanapkach z całego świata, takich jak duńska flæskestegssandwich lub niemiecka leberkässemmel.

Smaczny sos – podstawa każdej potrawy
Nie da się ukryć, że odpowiedni sos jest kluczem do niemal każdej udanej potrawy. Jako przykład podać można chociażby japońskie sushi podawane z sosem sojowym, amerykańskie burgery, które bez tego składnika prawdopodobnie nie byłyby aż tak smaczne, a nawet hiszpańskie patatas bravas z pikantnym sosem z wędzonej papryki. Także w kuchni bałkańskiej mięsa i grillowane warzywa najczęściej łączy się z ajvarem, czyli pastą z grillowanych papryk, bakłażana i czosnku. Ciekawym dodatkiem do dań z grilla może być Sos Kielecki cygański z wyczuwalnymi cząstkami pomidorów, papryki i cebuli.

Receptur i pomysłów na aromatyczne sosy jest bardzo wiele, a sklepowe półki oferują niezliczoną ilość gotowych dodatków do potraw w słoiczkach czy plastikowych opakowaniach. Jedno jest pewne – smaczny sos to przepis na sukces w każdej kuchni!

  • Sugerowana cena Sosu Kieleckiego cygańskiego: ok. 3 zł brutto / 200g

Fot. WSP „Społem” Kielce
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat