W przeciągu ostatniego roku kakao podrożało ponad trzykrotnie, a od samego początku roku jego cena wzrosła już o blisko 135%! Drastyczny wzrost cen ziarna spowodowany jest niesprzyjającymi warunkami atmosferycznymi w Ghanie i na Wybrzeżu Kości Słoniowej, będącymi głównymi producentami kakao. Tereny te w ostatnim czasie narażone są na nadmierny upał, susze oraz gwałtowne burze, w wyniku czego produkcja na tamtejszych plantacjach spada. Rolnicy zwracają uwagę na fakt, że pieniądze ze sprzedaży ziarna nie wystarczają na odmładzanie upraw, a stare drzewa są coraz słabsze i bardziej podatne na choroby.
Zgodnie z prognozami analityków obecna sytuacja na rynku może jeszcze ulec pogorszeniu. Jak zauważa Paul Joules, w tym momencie mierzymy się z największym niedoborem kakao od ponad 60 lat. Ceny produktów czekoladowych w najbliższym czasie wzrosną, może też dojść do tzw. shrinkflacji, czyli zmniejszenia rozmiarów sprzedawanego towaru. Sytuacja w Afryce ma przełożenie na poprawę warunków plantatorów w innych częściach świata. Dla przykładu Ekwador, będący trzecim na liście największym producentem kakao, sprzedaje teraz ziarno niemal cztery razy drożej niż rok temu.
Katarzyna Jabłońska
(katarzyna.jablonska@dlalejdis.pl)
Fot. freepik.com