Kakao coraz droższe

Coraz droższe kakao.
Z powodu nieurodzaju w Afryce Zachodniej cena kakao gwałtownie rośnie.

W przeciągu ostatniego roku kakao podrożało ponad trzykrotnie, a od samego początku roku jego cena wzrosła już o blisko 135%! Drastyczny wzrost cen ziarna spowodowany jest niesprzyjającymi warunkami atmosferycznymi w Ghanie i na Wybrzeżu Kości Słoniowej, będącymi głównymi producentami kakao. Tereny te w ostatnim czasie narażone są na nadmierny upał, susze oraz gwałtowne burze, w wyniku czego produkcja na tamtejszych plantacjach spada. Rolnicy zwracają uwagę na fakt, że pieniądze ze sprzedaży ziarna nie wystarczają na odmładzanie upraw, a stare drzewa są coraz słabsze i bardziej podatne na choroby.

Zgodnie z prognozami analityków obecna sytuacja na rynku może jeszcze ulec pogorszeniu. Jak zauważa Paul Joules, w tym momencie mierzymy się z największym niedoborem kakao od ponad 60 lat. Ceny produktów czekoladowych w najbliższym czasie wzrosną, może też dojść do tzw. shrinkflacji, czyli zmniejszenia rozmiarów sprzedawanego towaru. Sytuacja w Afryce ma przełożenie na poprawę warunków plantatorów w innych częściach świata. Dla przykładu Ekwador, będący trzecim na liście największym producentem kakao, sprzedaje teraz ziarno niemal cztery razy drożej niż rok temu.

Katarzyna Jabłońska
(katarzyna.jablonska@dlalejdis.pl)

Fot. freepik.com




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat