Kiełki - małe rośliny o wielkiej mocy

Małe rośliny o wielkiej mocy - kiełki.
Kiełki to znakomity zastrzyk witamin i minerałów. Wzmacniają nasz organizm lepiej niż kuracja w tabletkach. Można je jeść na kanapkach czy sałatkach, a w smaku kojarzą się z wiosną.

Zawdzięczamy je ludom Dalekiego Wschodu, a na naszych stołach goszczą od XVIII wieku. Wyhodować je można z większości nasion, m. in. z brokuła, soi, pszenicy, słonecznika, rzeżuchy czy fasoli. Nie tylko świetnie smakują, ale przede wszystkim zawierają mnóstwo witamin (np. A, D, E, K i z grupy B), a także cynk, wapń, magnez, żelazo i fosfor. W kiełkujących nasionach uaktywniają się enzymy, które inicjują w młodych roślnach produkcję dużych ilości wartościowych składników.

Najlepsze i najbardziej wartościowe są kiełki jedzone na surowo. Jednak można je również gotować, smażyć i zapiekać. Są świetnym dodatkiem do sałatek, kanapek i zup. Niektóre gatunki kiełków mogą z powodzeniem zastąpić przyprawy, bo mają ostry i wyrazisty smak. Najpopularniejsze są młode pędy rzeżuchy, ale w sklepach dostępne są także kiełki grochu, buraków, soi, kukurydzy, pszenicy, ciecierzycy, lucerny czy siemienia lnianego. Smakiem przypominają dojrzałą roślinę, mają jednak mniej intensywny aromat. Łagodniejsze i delikatnie słodkawe są kiełki lucerny, soczewicy czy pszenicy, natomiast zdecydowanie bardziej intensywne są pędy rzodkiewki, rzeżuchy, brokułów czy buraków. Kiełki fasoli mung są bardziej kwaskowate, a słonecznika lekko słodkie.

Dlaczego warto je jeść?

  1. to znakomita bomba odżywcza - młodziutkie rośliny zawierają więcej potrzebnych nam po zimie substancji odżywczych niż dojrzale warzywa.
  2. dbają o sylwetkę - dostarczają organizmowi dużo błonnika, który przyspiesza przemianę materii i obniża cholesterol oraz białka potrzebnego do spalania niechcianego tłuszczu.
  3. wzmacniają odporność - w rozwijających się roślinach jest bardzo dużo witaminy C oraz cynku, wspierających działanie układu odpornościowego. Co ciekawe - zawierają jej więcej niż cytryna.


Klaudia Kwiatkowska
(klaudia.kwiatkowska@dlalejdis.pl)

Fot. freepik.com




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat