Kolorowa Wielkanoc na twoim stole

Wielkanocne kolorowanie jajek.
Początek wiosny i święta wielkanocne to czas, w którym natura budzi się do życia i zaczyna ukazywać swoje kolorowe oblicze. Po okresie zimy tęsknimy za barwami przyrody, dlatego niecierpliwie ich wyczekujemy. Zanim jednak nastąpią, możemy dodać nieco barw naszemu świątecznemu stołowi i przygotować kolorowe jaja na Wielkanoc!

Takie jaja nie tylko wyglądają atrakcyjnie i wspaniale smakują, ale przygotowywanie ich dostarcza sporo frajdy. Dlatego można je przygotowywać z dziećmi, urozmaicając coroczne barwienie jajek w skorupkach.

– Wielkanoc kojarzy się odradzającym życiem, którego jaja są uniwersalnym symbolem – mówi Tomasz Jokiel z Ferm Drobiu Jokiel. – Ale to również doskonały produkt do kuchennych eksperymentów i przy okazji świąt możemy podejść do niego trochę bardziej kreatywnie niż zwykle. Jaja marynowane były przed wojną popularną przekąską. Warto o niej przypomnieć. Wcale nie musi pozostać tylko egzotycznym wspomnieniem.

Przygotowanie jaj do marynaty
Jaja delikatnie wkładamy do gotującej się wody na określony czas w zależności od tego, jak chcemy mieć ścięte żółtko. Średnie jaja na miękko gotujemy 6 minut, na półtwardo 7 minut, na twardo 10 minut. Czasy mogą się nieco różnić w zależności od wielości jaja. Następnie wyciągamy i szybko schładzamy w wodzie z lodem. W trakcie gotowania, co jakiś czas, delikatnie obracamy, dzięki czemu żółtko ustawi się bardziej centralnie w jajku.

Brązowe Nitamago, czyli jaja po japońsku
Składniki: 6 jaj rozmiar M (Fermy Drobiu Jokiel), 250 ml wody, 250 ml sosu sojowego, kawałek suszonych alg sushi nori, łyżeczka cukru, 50 ml sake lub octu ryżowego/ jabłkowego.

Sposób przygotowania: Ugotowane jaja obieramy ze skorupek. Przygotowujemy marynatę, wlewając do większego słoja wodę i sos sojowy, z dodatkiem kawałka suszonych alg sushi nori, sake lub octu, soli, cukru i mieszamy. Następnie do słoja wkładamy obrane jaja
i umieszczamy w lodówce na około 6-12 godzin.

Różowe jaja w stylu Barbie
Składniki: 6 jaj rozmiar M (Fermy Drobiu Jokiel), 2 średniej wielkości buraki, kilka goździków, liść laurowy, 1 łyżka miodu, 50 ml octu jabłkowego, 20 ml sosu sojowego, większa szczypta soli, woda.

Sposób przygotowania: Ugotowane jaja obieramy ze skorupek. Przygotowujemy marynatę. Buraczki gotujemy w całości, nie obierając ich. Najpierw jednak je myjemy, układamy
w garnku i zalewamy chłodną wodą tak, aby przykryła warzywa. Gotujemy około godziny na niewielkim ogniu do miękkości. Po tym czasie buraki studzimy, obieramy i kroimy na niewielkie części. Pokawałkowane buraki wkładamy z powrotem do garnka dodajemy miód, ocet, sól, sos sojowy. Mieszamy i w razie potrzeby dolewamy wody. Gotujemy 10 minut na wolnym ogniu, a następnie ściągamy z ognia i studzimy. Wlewamy do słoja, do którego dokładamy obrane jaja i umieszczamy w lodówce na około 6-12 godzin.

Żółte jaja słoneczne
Składniki: 6 jaj rozmiar M (Fermy Drobiu Jokiel), 2 czubate łyżki kurkumy, 1 łyżeczka mielonego imbiru, 20 ml octu jabłkowego, łyżeczka cukru, większa szczypta soli, 750 ml wody.

Sposób przygotowania: Ugotowane jaja obieramy ze skorupek. Przygotowujemy marynatę. Do słoja wlewamy wodę, następnie dokładamy kurkumę, imbir, ocet, cukier, sól i wszystko mieszamy. Wkładamy obrane jaja. Słój z jajami w marynacie umieszczamy w lodówce na około 6-12 godzin.

Niebieskie jaja morskie
Składniki: 6 jaj z Ferm Drobiu Jokiel, ½ kapusty czerwonej, liść laurowy, 50 ml octu jabłkowego, 20 ml sosu sojowego, łyżeczka cukru, większa szczypta soli, kilka ziaren pieprzu.

Sposób przygotowania: Ugotowane jaja obieramy ze skorupek. Kapustę drobno siekamy i przekładamy do garnka. Dodajemy ok. 750 ml wody, ocet, sos sojowy cukier, sól, liść laurowy, sól i pieprz. Wszystko gotujemy około 20 minut na wolnym ogniu. Kapustę razem z wywarem studzimy i przelewamy wszystko do większego słoja. Wkładamy jaja. Słój z jajami w marynacie umieszczamy lodówki na około 6-12 godzin.

Na koniec ogólna uwaga do wszystkich przepisów: Im dłużej jaja będą się marynować tym głębiej zabarwi się białko. W marynacie, w warunkach chłodniczych można je przechowywać do tygodnia.

Smacznego!

Fot. Fermy Drobiu Jokiel
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat