Kuchnia polska doceniona w Stanach Zjednoczonych!

Prestiżowa nagroda dla polskiego autora i polskiej książki.
„Nowe Rozkoszne. Polskie przepisy, które ekscytują” autorstwa Michała Korkosza zwycięzcą amerykańskiej nagrody Foreword Indies za Najlepszą Książkę Kulinarną Roku 2023!

Michał Korkosz, czyli Rozkoszny jest jedną z najbardziej znanych i lubianych postaci polskiej sceny kulinarnej  i już wielokrotnie udowadniał, że jest wirtuozem kuchni i potrafi porwać za sobą tłumy smakoszy. Tym razem świętuje kolejny zagraniczny sukces. Jego ostatnia książka „Nowe Rozkoszne. Polskie przepisy, które ekscytują” wydana za oceanem pod tytułem “Polish’d: Modern Vegetarian Cooking from Global Poland” została uznana za Najlepszą Książkę Kulinarną Roku 2023 i otrzymała prestiżową amerykańską Nagrodę Foreword Indies.

Nagroda Foreword Indies Book w ramach swojej misji – odkrywania i recenzowania najlepszych książek wydawców niezależnych, co roku od prawie 20 lat nagradza książki wydawnictw, których autorzy publikują jedne z najbardziej innowacyjnych, kreatywnych i pięknych książek. Co roku zgłaszane są tysiące książek, a w procesie oceniania bierze udział ponad 100 bibliotekarzy i księgarzy, zawężając grupę finalistów w 55 kategoriach do trzech zwycięzców, przyznając im brązowy, srebrny i złoty medal. “Nowe Rozkoszne” otrzymało najwyższą notę w kategorii kulinarnej, będąc pierwszą polską książką kucharską w historii, która została tak wysoko wyróżniona.

„Foreword jest bardzo ważnym drogowskazem dla księgarzy, bibliotekarzy i czytelników, po jakie książki sięgać, dlatego jesteśmy niezwykle dumni, że książka Michała Korkosza Polish’d o współczesnym polskim gotowaniu została zauważona wśród tak wielu zgłoszonych tytułów z całego świata i nagrodzona Złotą Nagrodą Foreword Indies za Najlepszą Książkę Kucharską 2023” – Sara Zatopek, redaktorka amerykańskiego Wydawnictwa The Experiment.

Książka „Nowe Rozkoszne” od pojawienia się na rynku pozostaje najlepiej sprzedającą się książką kulinarną w Polsce. Propozycja Michała Korkosza zebrała świetne recenzje w Polsce i w Stanach Zjednoczonych, gdzie ukazała się w tym samym terminie. „Nowe Rozkoszne” zostały okrzyknięte jedną z najlepszych książek kulinarnych roku m.in. według „Gazety Wyborczej”, „Glamour” i amerykańskiego „Washington Post”.

Michał Korkosz jest autorem jednego z najpopularniejszych blogów kulinarnych w Polsce rozkoszny.pl, bestsellerowych książek o kuchni polskiej wydawanych na całym świecie i wiralowych przepisów, które pokochał internet – jak sernik baskijski, makaron z karmelizowaną cebulą i wędzonym twarogiem czy pieczona feta z figami. W marcu tego roku dołączył do grona prowadzących kulinarne show „Masterchef Nastolatki” na TVN.

Fot. Materiały prasowe
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat