Kwas foliowy - co warto wiedzieć?

Co warto wiedzieć o kwasie foliowym?
Bez kwasu foliowego ludzki organizm nie może funkcjonować prawidłowo. Dbanie o przyswajanie odpowiedniej dawki tej witaminy jest więc na wagę złota.

Kwas foliowy, czyli witamina B9, potrzebna jest człowiekowi  przez całe życie, począwszy od etapu życia płodowego. Wspomaga bowiem układ nerwowy, pokarmowy, jest niezbędny do tworzenia się czerwonych krwinek. Zarówno niedobór jak i nadmiar kwasu foliowego jest szkodliwy dla zdrowia. Warto więc dbać o to, by nasza dieta zawierała odpowiednią ilość witaminy B9. Jest to ważne dlatego, że rola kwasu foliowego jest nieoceniona. Reguluje on bowiem wzrost i podział komórek, wpływa na mózg, decyduje o dobrym samopoczuciu psychicznym, uczestniczy w tworzeniu soku żołądkowego, usprawnia pracę wątroby, żołądka, jelit. Gdy poziom kwasu foliowego w organizmie nie jest taki jak być powinien, pogarsza się od razu nastrój, spada koncentracja, człowiek czuje się przemęczony, może dopaść go bezsenność, pojawić się może biegunka, bóle głowy, kołatania serce. Zdarza się, że winę za przedwczesne siwe włosy na głowie, ponosi właśnie niedobór kwasu foliowego.

Naukowcy odkryli, że niedobór witaminy B9 zwiększać może ryzyko wystąpienia niektórych nowotworów, w tym raka piersi, płuc, szyjki macicy, trzustki, przełyku, jelita grubego. Podobnie dzieje się, gdy w naszym organizmie kwasu foliowego nagminnie jest za dużo.

Kwas foliowy znaleźć można w warzywach liściastych, nasionach roślin strączkowych, produktach pełnoziarnistych, pietruszce, jarmużu, papryce, kiwi, malinach, pomarańczach, orzechach, wątróbce. Komponując cotygodniowe menu warto pamiętać, że im bardziej przetworzona żywność, tym mniej w niej kwasu foliowego. O odpowiedni poziom witaminy B9 należy dbać szczególnie wtedy, gdy na teście ciążowym pojawią się dwie kreski. Kwas foliowy jest bowiem rozwijającemu się płodowi niezbędny. Przyjmowanie kwasu foliowego w czasie ciąży zabezpiecza przed przedwczesnym porodem, odklejeniem łożyska, zmniejsza także ryzyko małej masy urodzeniowej dziecka.

Iwona Trojan
(iwona.trojan@dlalejdis.pl)

Fot. freepik.com




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat