Miodowa sztuka wyboru

Na co zwrócić uwagę podczas zakupu.
Pszczoły, by wyprodukować zaledwie kilogram miodu, muszą odwiedzić około czterech milionów kwiatów.... to gigantyczny wysiłek, który sprawia, że każdy słoik miodu jest czymś więcej niż tylko słodkim dodatkiem do herbaty – to prawdziwy skarb natury. Ale zanim wrzucisz miód do koszyka, warto zrozumieć, jak wybrać ten najlepszy i co kryją etykiety na opakowaniach.

Liczby mówią same za siebie
W Polsce zainteresowanie miodem systematycznie rośnie. W 2023 roku przeciętny Polak spożywał średnio około 1 kg tego słodkiego przysmaku rocznie. Łączna krajowa produkcja wyniosła prawie 28 tys. ton - to wzrost o ponad 14% w stosunku do roku poprzedniego, co jednak nie wystarczyło, by zaspokoić pełne zapotrzebowanie rynku. Pamiętajmy, że prawie 80 % to miody rzepakowe i wielokwiatowe, a te pierwsze nie cieszą się specjalnie popularnością wśród rodzimych nabywców - a szkoda, bo są niezmiernie wartościowe. Aby pokryć deficyt, Polska zaimportowała ponad 25 tys. ton miodu – głównie z Ukrainy i Chin.

Szczególnie widoczny jest sezonowy wzrost zainteresowania miodem: zimą, kiedy wiele osób stawia na naturalne produkty wspomagające odporność, popyt jest o 78,5% wyższy niż latem. W miesiącach takich jak grudzień, miód pojawia się na listach zakupowych u 59% konsumentów, podczas gdy w sierpniu zainteresowanie tym produktem spada o blisko 80%.

Miód w sklepach – pewna jakość
Produkty dostępne w polskich sklepach, zarówno krajowe, jak i importowane, muszą spełniać surowe normy jakościowe. Zarówno przepisy unijne, jak i krajowe regulacje wymagają, by każdy słoik miodu trafiający do sprzedaży był przebadany pod kątem składu odżywczego i braku zanieczyszczeń. Dzięki temu konsumenci mogą być pewni, że wybierają zdrowy i naturalny produkt.

-Kupowanie miodu w sklepach to pewność jakości i bezpieczeństwa. Produkty dostępne w polskich sklepach są dokładnie przebadane, co daje konsumentom gwarancję zakupu zdrowego i pełnowartościowego miodu. - mówi Przemysław Rujna Sekretarz Generalny Polskiej Izby Miodu. - Miody te spełniają normy unijne oraz krajowe, a ich skład jest dokładnie sprawdzony pod każdym kątem. - dodaje Rujna.

Importowane miody bez względu na pochodzenie, również przechodzą szczegółowe kontrole. W efekcie produkty z zagranicy spełniają najwyższe standardy, co pozwala konsumentom polskim, tak samo jak w każdym innym kraju europejskim, bez obaw sięgać po różnorodne rodzaje miodu dostępne na sklepowych półkach.

Jak czytać etykiety miodu?
Etykieta miodu to prawdziwe źródło wiedzy o produkcie. Muszą znajdować się na niej takie informacje jak: producent, rodzaj miodu (np. wielokwiatowy, lipowy, gryczany), sposób przechowywania, termin przydatności do spożycia, a także w przypadku gdy miód pochodzi z więcej niż jednego kraju muszą być one wymienione - o czym poniżej. Kluczowa jest również zawartość wody – wartości poniżej 20% świadczy o dobrej jakości produktu. Optymalna, która zapewnia długą trwałość i brak fermentacji wynosi 17–18%.

-W kwietniu 2024 roku na opakowaniach miodów wprowadzono nowe oznaczenia. Zgodnie z rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju, etykiety zaczęły podawać dokładny kraj lub kraje pochodzenia surowca, zamiast wcześniejszych ogólnych sformułowań, takich jak „mieszanka miodów pochodzących z UE i niepochodzących z UE” czy „mieszanka miodów niepochodzących z UE”. - tłumaczy Przemysław Rujna z Polskiej Izby Miodu.

Zmiana ta miała na celu ułatwienie konsumentom podejmowania świadomych decyzji zakupowych. Już w marcu 2024 roku badanie przeprowadzone przez SW Research na zlecenie Polskiej Izby Miodu wykazało, że niemal trzy czwarte kupujących (73%) zwracało uwagę na pochodzenie miodu, a aż 90% spośród nich preferowało produkt z Polski. Pomimo tej preferencji, większość konsumentów – niemal 60% badanych – nie odrzucała miodów pochodzących z innych krajów, co świadczyło o otwartości na różnorodność dostępnych produktów. Od czerwca 2024 roku na sklepowych półkach zaczęły pojawiać się opakowania z wyszczególnionymi krajami pochodzenia.

- To ułatwia dziś konsumentom porównywanie produktów i wybieranie miodów najlepiej odpowiadających ich oczekiwaniom. - dodaje Rujna.
O czym jeszcze pamiętać?

Kupując miód, upewnij się, że słoik jest w nienaruszonym opakowaniu, a etykieta jest czytelna. Dodatkowe certyfikaty i oznaczenia na opakowaniu są gwarancją jakości i bezpieczeństwa. Świadomy wybór miodu to nie tylko krok w stronę zdrowego odżywiania, ale także sposób na wsparcie odpowiedzialnych praktyk pszczelarskich i ochronę naturalnego środowiska. Dobrze dobrany miód stanie się nie tylko słodkim dodatkiem do potraw, ale także cennym elementem zdrowej diety.

Fot. Materiały prasowe
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama

 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat