Ozonowanie żywności

Skuteczna metoda oczyszczania składników i produktów spożywczych.
Zdrowe odżywianie to nie tylko odpowiednio zbilansowana dieta i regularnie spożywane posiłki – ogromne znaczenie ma również jakość jedzenia.

Nie zawsze mamy dostęp do produktów z ekologicznych upraw czy hodowli. Ponadto sklepowa żywność, mimo że przed dopuszczeniem do sprzedaży musi spełnić szereg norm jakościowych, może zawierać szkodliwe substancje. Jak więc pozbyć się pestycydów, antybiotyków czy ulepszaczy z pożywienia? Skutecznym rozwiązaniem, zapewniającym właściwą czystość mikrobiologiczną pokarmów i zmniejszenie poziomu niebezpiecznych chemicznych zanieczyszczeń, jest  ozonowanie.
Żywność jest dobrym środowiskiem do rozwoju zarówno bakterii, jak i pleśni. Do zanieczyszczenia dochodzi nie tylko na etapie produkcji, ale też magazynowania lub transportu. Mycie pod bieżącą wodą nie oczyści w pełni składników lub produktów spożywczych – opłukanie nie usunie środków chemicznych lub pestycydów z pokrytej woskiem powierzchni jabłek czy antybiotyków lub hormonów z mięsa. Skuteczną i bezpieczną metodą dezynfekcji jest ozonowanie, które nie tylko oczyszcza żywność, wydłuża okres przydatności, ale jest też przyjazne dla środowiska naturalnego, a produkty poddane procesowi są bezpieczne dla zdrowia człowieka.

– Najczęstszą metodą otrzymywania ozonu są wyładowania elektryczne w urządzeniach zasilanych tlenem z butli lub powietrza, określanych jako ozonatory lub generatory ozonu. Ozon to jeden z najsilniejszych dostępnych handlowo utleniaczy. To cząsteczka zawierająca trzy połączone atomy tlenu, rozkładająca się po kontakcie z materią do bezpiecznego tlenu. Nie pozostawia „ogona” chemicznego, a – co za tym idzie – nieprzyjemnego zapachu czy smaku. Ozonatory to urządzenia o szerokim zastosowaniu – sprawdzają się zarówno do oczyszczania żywności i wody, dezynfekcji pomieszczeń z pleśni i drobnoustrojów, a także eliminowania roztoczy i usuwania nieprzyjemnych zapachów – wyjaśnia prof. Krzysztof Śmigielski, dyrektor Instytutu Surowców Naturalnych i Kosmetyków Politechniki Łódzkiej, ekspert firmy Wenon, oferującej ozonatory.

Jak ozonować produkty spożywcze?
Korzystanie w warunkach domowych z ozonatorów nie jest popularne w Polsce. Przewagą ozonowania nad innymi metodami (np. płukaniem warzyw i owoców w specjalnym płynie lub sodzie i occie) jest skuteczność oraz to, że – co jest niezwykle ważne – nie uodporniają się na niego bakterie i wirusy. Możemy poddać higienizacji szereg surowych, nieobrobionych termicznie produktów – warzywa, owoce, mięso, ryby, nasiona i kasze. Przy użyciu ozonu eliminujemy z jedzenia bakterie, pleśnie czy grzyby, ułatwiamy usunięcie azotanów i pestycydów, co pozwala uzyskać produkty o właściwej czystości mikrobiologicznej i zachować właściwości sensoryczne. Uzyskana w procesie czystość mikrobiologiczna składników lub wyrobów chroni przed zakażeniem drogą pokarmową bakteriami, takimi jak salmonella czy E. coli. Istotne jest także to, że zastosowanie ozonu obniża poziom niebezpiecznych substancji organicznych w mięsie i rybach, w tym hormonów czy antybiotyków, ograniczając ryzyko wystąpienia alergii.

– Ozonowanie pożywienia jest niezwykle proste. Należy wlać wodę do szklanego pojemnika, włożyć surowe produkty, sprawdzić czy lustro wody jest min. 3 cm nad, jeżeli nie – dodać cieczy, a następnie włożyć rurkę od ozonatora i włączyć urządzenie. Proces dezynfekowania trwa około 15 minut. W postępowaniu jest bardzo ważny bezpośredni kontakt materii z ozonem, dlatego jeżeli składniki są rozdrobnione lub znajdują się na dnie naczynia jest wskazane poruszanie ich drewnianą łopatką. Po podanym czasie wyłączamy aparat, odczekujemy 10 minut i wylewamy wodę. Nasze produkty są gotowe do spożycia lub dalszej obróbki kulinarnej. Warto zaznaczyć, że można ozonować samą wodę, pogłębiając jej czystość, dodając świeżości i akcentu krystalicznego. Kąpiel w takiej wodzie wspomaga leczenie trądziku i grzybic oraz odpręża organizm – tłumaczy prof. Krzysztof Śmigielski, ekspert firmy Wenon.

Posiadanie ozonatora w domu niesie za sobą szereg korzyści. Dzięki tego typu urządzeniu usuniemy z pożywienia szkodliwe substancje i oczyścimy je z bakterii i pleśni, przez co poprawimy jakość biologiczno-sensoryczną posiłków i zadbamy o swoje zdrowie.

Marka Wenon prezentuje generator ozonu MF 208, który jest odpowiedni do użytku domowego. Nadaje się przede wszystkim do ozonowania pożywienia, a dzięki dwóm rurkom dołączonym do zestawu możliwe jest przeznaczenie jednej do oczyszczania mięs, a drugiej do owoców i warzyw. Produkt sprawdzi się również do ozonowania pomieszczeń, przedmiotów czy mebli.

Urządzenie o nowoczesnym wyglądzie, które generuje 600 mg/h ozonu. Sprzęt wyposażono w jasny wyświetlacz z lampami LED oraz timer do ustawienia czasu pracy ozonatora w przedziale 5, 10, 15, 30 i 60 minut. Urządzenie może pracować bez przerwy, co doskonale sprawdzi się przy ozonowaniu pomieszczeń. Najlepsze właściwości wykazuje przy oczyszczaniu powierzchni od 5 do 50 m2.

  • Produkt dostępny jest w asortymencie sklepu Wenon. Cena: 599 zł

Ozonatorów zawsze należy używać zgodnie z dołączoną do nich instrukcją oraz w zakresie działań, do których dany produkt jest przeznaczony. Zastosowanie tego typu urządzeń w sposób niezgodny z wytycznymi lub do innych celów niż zaleca producent może prowadzić do uszkodzeń sprzętu i stanowi zagrożenie dla zdrowia i życia. 

Fot. Wenon
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat