Niezwykle ceniony sitcom „Przyjaciele” emitowany był od września 1994 roku do maja 2004. Łącznie nakręcono 236 odcinków. Popularność tego serialu nie sprowadza się wyłącznie do oddanych mu 30- i 40-letnich fanów, których napędza nostalgia. Ta popularność to także pokolenie Z, które ochoczo odkrywa „Przyjaciół”, a młodzi ludzie w bohaterach serialu dostrzegają również i swoje odbicie.
No właśnie, „Przyjaciele” są uniwersalni. A czy jest coś bardziej uniwersalnego niż nasza miłość do serników? Z całą pewnością nie, a i twórcy sitcomu zgodzą się z nami, bowiem sami zdecydowali się uwiecznić ten przepyszny deser w jednym z odcinków serialu.
W siódmym sezonie Chandler i Rachel po zjedzeniu nie jednego, ale dwóch serników, które omyłkowo zostały dostarczone do niewłaściwego mieszkania, odkrywają swoją wielką miłość do tego deseru. A skoro był on tak dobry, to może i my powinniśmy się mu bliżej przyjrzeć.
Sernik nowojorski
Rachel i Chandler zajadają się sernikiem nowojorskim. Oryginalnie podawany jest z samym ciastem – bez owoców, czekolady ani karmelu. To słynne, gładkie w smaku ciasto uzyskuje swój charakterystyczny smak dzięki dodatkowym żółtkom jaj w mieszance serków śmietankowych.
Już od początku dwudziestego wieku nowojorczycy byli rozsmakowani w tym deserze. Właściwie każda restauracja miała w swoim menu własną wersję sernika. Od tego czasu nowojorczycy rywalizują o prawo do chwalenia się oryginalnym przepisem. Jednak to Arnold Reuben (1883-1970), przede wszystkim znany ze swoich charakterystycznych kanapek, jest dzisiaj uznawany za autora sernika w stylu nowojorskim. Historia głosi, że Reuben został zaproszony na przyjęcie, na którym gospodyni podała sernik. Podobno był niezwykle zaintrygowany tym daniem, a sam przepis poddał wielu eksperymentom. Z tych eksperymentów narodził się ukochany sernik w stylu NY.
Spróbuj i ty!
Skoro już tyle wiemy o tym serniku, warto byłoby go skosztować, prawda? Do przygotowania deseru potrzebne nam będą:
Ciastka rozdrabniamy dokładnie blenderem na drobny proszek i umieszczamy w misie. Dodajemy roztopione masło, aż powstanie wilgotna kruszonka.
Średnich rozmiarów tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Z wcześniej przygotowanej kruszonki formujemy spód ciasta w tortownicy. Tortownicę wkładamy do lodówki na 30 minut.
Zanim przystąpimy do dalszej części, pamiętajcie o tym, by wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej. W misie umieszczamy twaróg, do którego dodajemy cukier (odmierzcie jedną łyżeczkę na później), mąkę pszenną, otartą z cytryny skórkę, śmietanę (200 mililitrów), 3 jajka i 2 żółtka. Całość miksujemy do połączenia składników.
Wyjętą z lodówki tortownicę dokładnie owijamy folią aluminiową i wkładamy do większej blachy. Następnie do blachy – mniej więcej do jej połowy – wlewamy wrzącą wodę.
Do tortownicy przelewamy masę serową i wyrównujemy z wierzchu. W piekarniku rozgrzanym do 180°C pieczemy sernik w kąpieli wodnej przez ok. 10 min. Następnie zmniejszamy temperaturę do 110°C i kontynuujemy pieczenie przez ok. 45-50 min. Sernik studzimy w wyłączonym zaraz po upieczeniu ciasta piekarniku.
Polewę przygotowujemy z pozostałej śmietany (200 mililitrów), którą łączymy z cukrem i sokiem z ok. ½ cytryny. Po wystudzeniu sernika smarujemy go otrzymaną polewą, a następnie chłodzimy w lodówce. Najlepiej zostawić go tam na całą noc i gotowe. Smacznego!
Program „Ja Cię SERniczę!” jest sfinansowany z Funduszu Promocji Mleka.
Fot. Materiały prasowe
Informacja prasowa